Hogne Sandvik, spesialist i allmennmedisin, dr. med., forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NORCE)
Siden 2006 er antall eldre på legevakt med hodeskade mangedoblet. Blant de eldste (≥ 90 år) er antall legevaktkonsultasjoner mer enn ni-doblet. I aldersgruppen 80 – 89 år er antallet mer enn femdoblet.
Dette kommer frem i en ny studie av Hogne Sandvik ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin. Artikkelen ble publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening 3. oktober i år
Om en tar hensyn til at det også har vært en sterk økning i antall hjemmeboende eldre, er likevel konsultasjonsraten (per 100 000 innbyggere) mer enn femdoblet i begge aldersgruppene (figur).
Årlige konsultasjonsrater på legevakt på grunn av hodeskade for fire ulike aldersgrupper fra 2006 til 2023. © Hogne Sandvik
Studien er basert på analyse av alle regningskort som legevaktleger har sendt til Helfo i perioden 2006 – 2023. Antall konsultasjoner på grunn av hodeskader er registrert for hvert år og i fire aldersgrupper over 50 år. Konsultasjonsrater er beregnet ved å ta utgangspunkt i alle hjemmeboende innbyggere i samme periode og aldersgrupper. Materialet er samlet inn i forbindelse med prosjektet «Årsstatistikk fra legevakt»
Siden 2006 har det bare vært små og ubetydelige endringer i den totale konsultasjonsraten på legevakt, altså for alle årsaker. Det samme gjelder andre skader enn hodeskader. Så det er derfor svært påfallende at det er så mange flere konsultasjoner på grunn av hodeskader.
De fleste hodeskadene er av mild type, men hos eldre kan de ha mer alvorlige konsekvenser. Når en gammel og skrøpelig person er uheldig og faller, skal det ikke mye til for at de pådrar seg alvorlige skader. Det har vært en sterk økning i antall hjemmeboende eldre, og trolig er det også mange flere skrøpelige eldre som nå bor hjemme. Andelen av de eldste (≥ 90 år) som bor på sykehjem er redusert fra 30 % til 20 % i perioden.
Antall legevaktkonsultasjoner på grunn av hodeskade er ikke det samme som forekomst av hodeskader i befolkningen. Det er sannsynlig at terskelen for legevaktbesøk på grunn av hodeskade er lavere i dag enn i 2006.
De fleste pasienter ringer legevakten på forhånd og får enten råd om å avvente eller komme til undersøkelse. Både Legevakthåndboken og de skandinaviske retningslinjene for hodeskader fra 2013 anbefaler lav terskel for innleggelse, og ifølge Legevaktindeks er høy alder eller skrøpelighet en faktor som tilsier snarlig legeundersøkelse.
Dette kan bidra til å forklare høyere forekomst av legevaktkonsultasjoner blant eldre, men det er tvilsomt om endret terskel for å oppsøke legevakt ved hodeskader kan forklare hele den sterke økningen i konsultasjoner de senere årene, slik som ble funnet i denne studien.
Norsk pasientregister viser også et økende antall innleggelser på grunn av hodeskader, om enn mer moderat økning enn legevakttallene. Men disse dataene er ikke fordelt på aldersgrupper. Dødsårsaksregisteret publiserer antall dødsfall på grunn av fallulykker, men ikke spesifikt for hodeskader. Dette registeret viser at dødsraten på grunn av fallulykker i alderen ≥ 80 år har økt fra 106 per 100 000 innbyggere i 2006 til 250 i 2023. Det er derfor grunn til å se nærmere på tallene for sykehusinnleggelser og dødsfall som følge av hodeskader blant eldre.
Helsedirektoratet har nylig publisert faglige råd om fallforebygging hos eldre. Fallforebyggende tiltak bør iverksettes når legevakten får inn eldre med hodeskader. Slike tiltak kan for eksempel være hjemmebesøk ved sykepleier, fysioterapeut og/eller ergoterapeut.
Hogne Sandvik (Foto: Arild Iversen)
Se tidligere innlegg som berører samme tema:
Europeisk forskning om rehabiliteringsbehov etter traumatisk hodeskade
Overflytting av hodeskadepasienter fra akuttsykehus til traumesenter
Oppfølging av barn som får hjerneskade
Gjentatte hodeskader – er en pluss en mer enn to?
Ny Forskning om eldre traumepasienter der Nasjonalt traumeregister og NKT-Traume medvirker