Skrevet av avdeling for traumatologi, St. Olavs hospital, Trondheim
Nasjonal traumenettverksamling arrangeres denne høsten i Trondheim av Nasjonalt Senter for Traumatologi og Avd. for traumatologi ved St. Olavs Hospital.
Fokus for dagene vil være siste nytt innenfor traumatologien i Norge, rehabiliteringen av den multitraumatiserte pasienten nasjonalt og internasjonalt, den hardt skadde pasient, samt kvalitetsforbedring.
Hva vil deltakere på nettverkssamlingen få oppleve?
Temaene vil presenteres i flere sesjoner, der tirsdag 12.11 innledes med temaer som rettes mot å sikre kompetanse for de som mottar alvorlig skadde pasienter, ambulansetjenestens arbeid i distriktet, blødningskontroll, erfaringer fra Ukraina og siste revisjon av Nasjonal traumeplan.
Sesjon to og tre har fokus på rehabilitering både nasjonalt og internasjonalt. Rehabiliteringsrapporten presenteres av Riksrevisjon og vi ser nærmere på betydningen av tidlig rehabilitering i Norge. Avslutningsvis på tirsdag får vi høre om et evalueringsarbeid gjennomført i Storbritannia. Her beskrives kost-nytte prinsippet i lys av effektivitet i forbindelse med tidlig rehabilitering.
Dag to, onsdag 13. november innledes med «Den hardt skadde pasienten», der vi møter representanter som beskriver ivaretakelsen av traumepasienten fra et luftambulansen, og videre får vi belyst viktigheten av samspill mellom fysiologi og håndtering av alvorlige ortopediske skader og hvilken betydning «timing» har i den forbindelse. Før lunsj onsdag vil fokuset være siste nytt innenfor håndtering av kritisk skadde og vi får høre om resuscitering på intensiv hos den multitraumatiserte pasienten.
Onsdag etter lunsj er forbeholdt kvalitetsforbedring i tjenesten rettet mot traumepasienten. Temaet vil være bruk av traumekriterier – Har vi felles praksis eller er det tilfeldighetene som fortsatt rår? Videre vil det bli presentert funn fra undersøkelsen om etterlevelse av traumekriterier, beslutningsprosessen og dokumentasjonen av denne med påfølgende paneldebatt. Debatten vil fokusere på felles erkjennelse av utfordringer og peke på hvordan forbedre praksis.
Nettverksbygging og sosiale møter
Dagene sammen med deltakere og forelesere vil selvsagt by på muligheter for nettverksbygging og sosiale møter. Arealene for traumenettverksamling er utformet slik at mingling i pauser og lunsjer vil kunne bidra til å møte igjen kolleger fra hele landet, treffe nye bekjentskaper og ikke minst gi mulighet for faglige samtaler og diskusjoner.
På middagen på tirsdagen møtes vi på Rockheim, som er det nasjonale museet for populærmusikk i Norge. Der fortsetter vi samtalene fra dagen inn i et musikalsk og rockete miljø, der vi nyter god mat og drikke, og ikke minst får hygge oss med en engasjerende musikkquiz.
Utdeling av BEST-prisen
I forbindelsen med nettverkssamlingen vil også BEST-prisen bli delt ut til personer/grupper/tjenester som i utdelingsåret har gjort en særlig innsats for å bruke teamtrening til å gi bedre pasientbehandling. Prisen er en heder for prisvinnerne, og i tråd med BEST sine prinsipper om uegennyttighet skal den brukes av prisvinnerne til enda bedre trening
PRAKTISK INFORMASJON
Registrering og oppmøte
Kunnskapssentret ved St. Olavs hospital, 1 etg
Foredrag og gjennomføring
Alle foredrag vil forgå i KA12, store auditoriet i Kunnskapssenteret, St. Olavs hospital, Olav Kyrres gt 17.
Lunsjer og kaffe/te etc vil bli servert i minglearealet i tilslutning store auditoriet.
Garderobe finnes i underetasje på Kunnskapssenteret (ubemannet).
Ved eventuelle spørsmål ta kontakt på følgende mobilnummer: 948 88 072 (traumekoordinatorer St. Olav)
Sosialt program og middag
Middagen 12. november vil foregå på Rockheim, Norges nasjonale museum for populærmusikk.
Rockheim ligger på Brattørkaia i Trondheim, rett ved siden av Clarion Hotel & Congress Trondheim, Pirbadet og Tollboden (se kart).
Restaurant Rockheim Panorama ligger i 5. etasje, og har en fantastisk utsikt mot Trondheimsfjorden og byen, med en stor utendørs terrasse.
Oppmøte kl 19:30
Det vil bli servert buffet med «junk & funk» – inspirert fra det kreolske kjøkken.
I løpet av kvelden blir det musikquiz i regi av Rockheim, og utdeling av BEST-prisen 2024.
Kvelden avsluttes senest kl. 01:00, og det er alkoholservering frem til kl. 00:30
VELKOMMEN TIL NASJONAL TRAUMENETTVERKSAMLING 2024 I TRONDHEIM!
LEGER:
Legeforeningen har godkjent nettverkssamlinger som valgfritt kurs for leger i spesialisering og for spesialistenes etterutdanning, innenfor følgende spesialiteter
- Fysikalsk medisin og rehabilitering
- Anestesiologi
- Barnesykdommer
- Ortopedisk kirurgi
- Gastroenterologisk kirurgi
- Generell kirurgi
- Urologi
- Fødselshjelp og kvinnesykdommer
- Nevrokirurgi
- Karkirurgi
Alle godkjenner 14 timer foruten karkirurgi 6 timer.
SYKEPLEIERE
Kurset: Nasjonal traumenettverkssamling 2024 er vurdert av NSF hvor følgende vedtak ble fattet:
Kurset er godkjent av NSF som meritterende med totalt 14 timer.
Dette kan brukes i henhold til kurstimekravet i NSFs godkjenningsordningen klinisk spesialist i sykepleie/ spesialsykepleie.
Godkjenningen gjelder for to år dersom det benyttes foredragsholdere med tilsvarende kompetanse, og at kursprogrammet beholder tilsvarende faglig innhold.
Godkjenningen bør framgå av kursbeviset som kursarrangør selv utarbeider.
De som ønsker bekreftelse med kursbevis, ta kontakt med Kjersti Fagerstad, nærmere informasjon vil bli gitt i Trondheim.