Nasjonalt traumeregister er et medisinsk kvalitetsregister som skal samle inn og rapportere data fra alle potensielt alvorlig skadde pasienter i Norge. Formålet er å bidra til økt kvalitet i behandlingen gjennom hele behandlingsforløpet.

Data i Nasjonalt traumeregister skal altså brukes for å få oversikt over skadeomfang, innholdet i behandlingen som gis, samt utfallet av behandlingen ved norske sykehus som behandler alvorlig skadde pasienter. For Nasjonalt traumeregister er det derfor sykehusene sine samledata, og ikke opplysninger om enkeltpasienter, som er av interesse. Nasjonalt traumeregister skal kartlegge og vurdere kvaliteten i hele behandlingskjeden, fra prehospital håndtering, akuttmottak og sykehusopphold, og rehabilitering.

Registeret ble av helsedirektoratet gitt status som nasjonalt medisinsk kvalitetsregister i 2006. Alle data i Nasjonalt traumeregister oppbevares og behandles med respekt for personvernet og i samsvar med gjeldende lover og forskrifter. Alle rapporter og publikasjoner består kun av anonymiserte data. Pasientidentifikasjon blir kun benyttet for å kvalitetssikre data, og er, i tråd med helsedirektoratets tillatelse, kun tilgjengelig for fem navngitte personer som til daglig arbeider med registeret.

Alle pasienter som er inkludert i Nasjonalt traumeregister skal motta et informasjonsskriv fra behandlende sykehus. I informasjonsskrivet gis det generell informasjon om registeret, og pasienter og pårørende opplyses om muligheten for å få innsyn i de opplysninger som er registrert, samt å be seg slettet i det nasjonale registeret.

Det er knyttet store forventninger til Nasjonalt traumeregister. Ved å registrere, rapportere og vurdere data fra de instanser som utøver traumebehandlingen i Norge kan registeret kan bidra til å forbedre kvaliteten på behandlingen som gis til alvorlig skadde pasienter, forbedre behandlingsresultatet, samt forebygge at alvorlige ulykker inntreffer.