Fire av ti får opioider etter traume – men hvem risikerer langvarig bruk? En ny studie fra Oslo universitetssykehus undersøker opioidbruk blant over 11 000 traumepasienter. Resultatene gir viktig innsikt i hvem som står i fare for å utvikle langvarig bruk – hvor valg av smertestillende ved første forskrivning og tidligere bruk kan spille en viktig rolle.
Skrevet av Henrik A. Torp, spesialist i anestesiologi og i klinisk farmakologi
Studie
Både akutte og langvarige smerter er vanlig etter skader til følge av fysiske traumer. Opioider, som er smertestillende legemidler med vanedannende egenskaper, brukes ofte i behandlingen av sterke smerter. Imidlertid kan langvarig bruk av opioider ha mange negative konsekvenser. Forfatterne av studien Post-injury use of opioid analgesics in patients with traumatic injury: A registry-based study, som ble publisert i marsutgaven av tidsskriftet European Journal of Pain, undersøkte omfanget av opioidbruk etter traume blant over 11 000 traumepasienter innlagt i Oslo universitetssykehus. Studien er et delprosjekt innen forskningsprosjektet IPOT (Injury Prevention and Outcomes following Trauma).
Datagrunnlag og metode
I studien benyttet vi registerdata fra Traumeregisteret ved Oslo universitetssykehus (TR-OUS) og Reseptregisteret (nå kalt Legemiddelregisteret). TR-OUS er et kvalitetsregister hvor pasienter som innlegges med fysiske traumer i sykehuset registreres med ulike kliniske data, som skadetype, skademekanisme, alvorlighetsgrad, og så videre. Vi studerte alle traumepasienter som var 15 år eller eldre og som ble innlagt i perioden fra 2005 til og med 2014. Ved hjelp av datakobling med Reseptregisteret kunne vi kartlegge utleveringer av reseptbelagte legemidler fra apotek før og etter traumet hos hver pasient. Reseptfrie legemidler solgt fra apotek og legemidler gitt i sykehus eller i andre institusjoner er ikke registrert i Reseptregisteret. For ordens skyld må det nevnes at pasientene var pseudonymisert før datakoblingen, slik at det ikke var mulig å identifisere dem til person.
Funn
Totalt inngikk 11 057 traumepasienter i studien (72 % menn, nær halvparten under 40 år). I løpet av det første året etter traumet hadde 42 % av pasientene fått resept på og fått utlevert opioider. Blant de som ikke hadde brukt opioider det siste halve året før traumet (9800 pasienter) var andelen 39 %. Hos de aller fleste som fikk opioider, skjedde den første utleveringen innen 90 dager etter traumet. Det var små forskjeller mellom kvinner og menn. Kombinasjonen av kodein og paracetamol (Paralgin Forte med flere) var det vanligste opioidet å få utlevert som første opioid.
Langvarig opioidbruk etter ett år ble definert som utlevering av opioider i minst tre av årets fire kvartaler, og samtidig en samlet utlevering som tilsvarte 180 definerte døgndoser (DDD) eller 4500 mg morfinekvivalenter. Av de nye opioidbrukerne (altså de som ikke hadde brukt opioider det siste halve året før traumet, men startet etter traumet) var det 4,5 % som ble definert som langvarige brukere etter ett år. Andelen var lavere hos nye opioidbrukere med mild skadegrad, og høyere hos de med alvorlig skadegrad.
Ulike opioider syntes å medføre ulik risiko for langvarig bruk. Utlevering av tramadol eller oksykodon som første opioid gjorde at langvarig bruk var hyppigere sammenliknet med å få kodein + paracetamol som første opioid, selv når vi justerte for skadegrad. Bruk av andre vanedannende legemidler som angstdempende legemidler (benzodiazepiner) og innsovningslegemidler før traumet innebar økt sjanse for å utvikle langvarig bruk hos nye opioidbrukere.
Konklusjon
Konklusjonen er at selv om så mange som fire av ti traumepasienter fikk utlevert opioider etter traume, er ikke andelen som utviklet langvarig bruk høyere enn i andre pasientgrupper. Risikoen for langvarig bruk synes å variere med valg av opioid ved første forskrivning, samt med tidligere bruk av vanedannende legemidler. De som forskriver smertestillende legemidler til pasienter etter skader, bør ta dette i betraktning.
Referanse:
Torp HA, Skurtveit SO, Gustavsen I, Gran JM, Rosseland LA. Post-injury use of opioid analgesics in patients with traumatic injury: a registry-based study. Eur J Pain 2025; 29(3):e4743.
Se tidligere nyhetssaker som berører same tema:
Overlevende etter livstruende skader må rehabiliteres bedre
Traumepasienter i rehabiliteringsforløp trenger langvarig og individuelt tilpasset oppfølging