Skrevet av Mads Aarhus1, Eirik Helseth1, Pål Aksel Næss2, Tina Gaarder2
1Nevrokirurgisk avdeling og 2Avdeling for traumatologi, Oslo universitetssykehus
Ryggmargsskade i nakken
Ryggmargsskade i nakken er en fryktet komplikasjon etter traume mot hode- og halsregionen. Best mulig sluttresultat avhenger av at akuttbehandlingen og rehabiliteringen optimaliseres. Tidlig kirurgisk avlastning av ryggmargen og stabilisering av nakken ansees som nøkkelfaktorer for å begrense ryggmargsskaden og øke sannsynligheten for bedring av nevrologisk funksjon. Internasjonalt er det anbefalt at kirurgi skal gjennomføres innen 24 timer etter skaden. Alle pasienter med ryggmargsskade i nakken skal håndteres ved nærmeste nevrokirurgiske avdeling. Før operasjon skal pasientene undersøkes med MR av nakken for å avklare omfanget av skaden og definere kirurgisk plan.
Ryggmargsskade i nakken mistenkes når det etter skade mot hode/hals/nakke-regionen foreligger palpasjonsømhet over nakken og lammelser i beina og/eller armene, bortfall av følelse i hud fra skadet nivå og nedover i kroppen eller pustebesvær. Ryggmargsskade kan også forårsake påvirkning på det autonome nervesystemet og gi lav hjertefrekvens, lavt blodtrykk, blæreparese og nedsatt kroppstemperatur. Disse symptomene må ikke foreligge samtidig, av og til kan ryggmargsskaden kun gi lammelser i hendene, som ved såkalt sentromedullært syndrom. Man skal også mistenke nakkeskade hos bevisstløse pasienter med hodeskade. Det er viktig å være klar over at ryggmargsskade i nakken kan oppstå ved lav-energi skade som fall fra egen høyde, eller ulike gymnastiske øvelser som f.eks. stupe kråke.
Nasjonal traumeplan
I henhold til nasjonal traumeplan skal alle pasienter med spinalskade og/eller ustabil rygg/nakkefraktur som innlegges ved akuttsykehus med traumefunksjon overflyttes til traumesenter. Det innebærer også at ved sterk mistanke om ryggmargsskade bør pasienter flyttes direkte fra skadested til traumesenteret uten opphold ved lokalt akuttsykehus.
Nakkeskaderegisteret ved Nevrokirurgisk avdeling, OUS
Ved nevrokirurgisk avdeling, Oslo universitetssykehus (OUS) har vi siden 2015 inkludert alle pasienter med nakkebrudd og/eller ryggmargsskade som behandles ved OUS, i et eget kvalitetsregister. OUS håndterer alle pasienter med slik skade i Helse-Sør-Øst sitt opptaksområde som består av 3.1 millioner innbyggere. Dette er en stor geografisk region, om lag 3 ganger større enn Danmarks areal, og hvor største tverrdistanse er om lag 500 km i luftlinje.
Basert på data fra dette registeret i perioden 2015-2022 har vi gjennomført en studie der vi ville undersøke omfanget av operasjoner for ryggmargsskader i nakken, og om pasientene blir operert innen de anbefalte 24 timene etter skade.
Resultater fra studien
Totalt var det 3622 pasienter med nakkeskade som ble behandlet i denne perioden. I studien inkluderte vi 243 pasienter med ryggmargsskade som ble operert i akuttfasen ved OUS.
Flertallet var menn (77%) og median alder var 63 år. En stor andel hadde alvorlig komorbiditet (39%) og 68% var skadet i et fall. Samtidig moderat eller alvorlig hodeskade så vi hos 6%, og 44% hadde skader i to eller flere AIS-regioner.
Majoriteten ble først håndtert på lokalsykehus før overflytning (62%).
Vi fant at median tid fra skade til kirurgi var 28 timer, og at 47% ble operert innen 24 timer. Når det gjelder transport til traumesenteret, skjedde dette innen 12 timer for 67% og 24 timer for 79%. Faktorer som var assosiert med økt tid fra skade til ankomst traumesenter var innleggelse på lokalsykehus, alvorlig komorbiditet, mindre alvorlig ryggmargsskade og fravær av skader i to eller flere AIS-regioner.
Inne på traumesenteret gikk det 17 timer (median) fra ankomst til kirurgi, og 70% ble operert innen 24 timer etter ankomst. Faktorer assosiert med tidlig kirurgi var lav alder og ustabilt nakkebrudd med glidning.
Operasjonsmetodene var fremre dekompresjon og fiksasjon (54%), bakre fiksasjon (26%), kombinert fremre og bakre fiksasjon (15%), kun åpning av bakre nakkesøyle (5%). CT-basert nevronavigasjon ble benyttet i 26% av prosedyrene.
Konklusjoner
Vi tolker funnene i studien dithen at det fulle potensialet for rask håndtering av pasienter med ryggmargsskade i nakken i OUS sitt opptaksområde kan forbedres. Andelen pasienter som opereres innen 24 timer etter skaden bør økes. For å bidra til dette foreslår vi følgende:
- pasienter med sterk mistanke om ryggmargsskade i nakken flyttes direkte fra skadested til traumesenter
- for pasienter som først ankommer lokalsykehus, må man ta kontakt med traumesenter så snart som mulig for overflytning
- MR-undersøkelse av nakke gjøres etter ankomst traumesenter og ikke på lokalsykehuset
- etter ankomst traumesenter gjøres MR rett etter stabilisering i mottak
- nakkekirurgi gjøres snarligst mulig etter MR, ideelt sett samme kalenderdag som ankomst
Se også tidligere nyhetssaker og lenker som berører samme tema:
Traumeplan.no
Sykkelrelaterte nakkebrudd