Foto: Pixabay.com

Skrevet av: Christoph Schäfer

I 2020 ble 1203 pasienter registrert med alvorlige skader i Norsk Traumeregister. Mange av pasientene opplever nedsatt funksjon i hverdagen og i forhold til jobb over lang tid. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at systematisk rehabilitering skal være del av traumebehandlingssystemer for å optimalisere gjenoppbygging av funksjon.

Nasjonal traumeplan fra 2016 gir tre sterke kliniske anbefalinger for tidlig rehabilitering etter alvorlige skader:

  • Pasienter på intensivenhet i traumesenter skal vurderes innen 3 dager fra skade/innleggelse av spesialist fra rehabiliteringsenhet.
  • Rehabilitering skal starte i intensivfasen på traumesenteret.
  • Pasientene skal overføres direkte fra akuttavdeling på traumesenter til rehabilitering – ikke via vente-opphold på lokalsykehus uten tilbud om spesialisert rehabilitering.

Anbefalingene er videreført og presisert i nyeste versjon av traumeplanen fra 2024.

Metode
Fra januar 2020 til januar 2021 gjennomførte vi en studie på Oslo Universitetssykehus (OUS Ullevål) og Universitetssykehus Nord Norge (UNN Tromsø) som er traumesentre i henholdsvis Helse Sør-Øst og Helse Nord. Denne studien er en del av et større prosjekt om rehabiliteringsbehov etter skader, som er finansiert av Helse Sør-Øst, med Nada Andelic ved OUS Ullevål som prosjektleder.

Vi inkluderte pasienter 18 år eller eldre med moderate eller alvorlige skader (New Injury Severity score (NISS) >9) som ble innlagt direkte på traumesenteret eller ble overført fra lokalsykehus innen 3 døgn etter skaden. Pasienter som ikke var bosatt i Norge, ikke snakket norsk eller engelsk eller døde under oppholdet i akuttavdelingen kunne ikke delta i studien. Pasienter som var aktuell for studien ble identifisert av prosjektpersonell på grunnlag av skadenes alvorlighet. Av 647 mulige deltakere svarte 109 (17%) ikke på forespørselen eller ønsket ikke å delta. Totalt ble 538 (83%) pasienter med i studien. Person- og behandlingsrelatert informasjon ble hentet fra pasientjournalene og ved oppfølgende intervju. Detaljert informasjon om skadene og skadenes alvorlighet ble hentet fra de lokale traumeregistrene på OUS og UNN.

Resultater
Vi fant ut følgende når det gjelder etterlevelse av de 3 nevnte hovedanbefalingene i traumeplanen:

Tidlig vurdering av spesialist i rehabilitering
Av 194 pasienter med liggetid på minst tre dager på intensivavdelingen ble det hos 35 (18%) dokumentert at de ble vurdert av Rehabiliteringslege innen 72 timer. Nesten alle disse pasienter hadde alvorlige skader og de fleste hadde alvorlige hodeskader. Av pasientene med alvorlig hodeskade og liggetid på intensivavdelingen på minst tre døgn ble tilsyn innen 72 timer dokumentert hos 30%.

Tidlig oppstart av rehabilitering på intensivavdelingen
169 av pasientene var innlagt på intensivavdelingen med alvorlige skader i minst to døgn. Av disse fikk 72% rehabiliterende behandling på intensivavdelingen. Det betyr at de fikk behandling av minst en terapeut utover lege og sykepleier. Behandler var vanligvis en fysioterapeut og noen ganger en sosionom. Omtrent 1/3 del fikk behandling av flere profesjoner under oppholdet på intensivavdelingen. Sjansen for å få rehabilitering økte ved lengre opphold i intensivavdelingen. Oppstart av rehabilitering skjedde som oftest tredje dag med en spredning fra dag 1 til dag 12. Rehabilitering var mest vanlig hos pasienter med ryggmargsskade hvor alle fikk behandling.

Direkte overføring fra traumesenter til spesialisert rehabilitering
Av 538 pasienter ble ca.1/5 overført direkte fra behandlingen i akuttavdelingen i traumesenteret til en spesialisert rehabiliteringsavdeling. For pasienter med alvorlige skader var andelen ¼. Nesten halvparten ble overført til en avdeling på lokalsykehuset. 1/3 ble utskrevet direkte etter akuttbehandling til hjemmet og noen få til et sykehjem. Direkte overføring til rehabilitering skjedde hyppigere for pasienter med alvorlige skader, ryggmargsskade eller hjerneskade. Å ha vært i jobb før skaden og lengre opphold på intensivavdeling økte sjansen for direkte overføring til rehabilitering.

Konklusjon
Samlet sett følges anbefalingene i liten grad med unntak for tidlig rehabiliterende terapeutbehandling på intensivavdelingen. Våre funn viser at rehabilitering bør bli mer systematisk integrert i den første fasen av behandling av alvorlige skader.

Den komplette artikkelen kan leses her:

Schäfer C, Mosknes H Øgreid, Rasmussen MS, Hellstrøm T, Lundgaard Soberg H, Røise O, Røe C, Frisvold S, Bartnes K, Næss PA, Garder C, Helseth E, Bruborg C, Andelic N, Anke A. Adherence to Guidelines for Acute Rehabilitation in the Norwegian Trauma Plan. JRM [Internet]. 2023 Jun. 27 [cited 2024 Jul. 8];55:jrm6552.
Tilgjengelig på: https://medicaljournalssweden.se/jrm/article/view/6552

Se også tidligere nyhetssaker og linker som berører samme tema:

Traumeplan.no

Endelig et fagnettverk for tidlig rehabilitering!
Informasjonsutveksling og tildeling av rehabiliteringstjenester etter hjerneskade: Hvilken betydning har formell organisasjonsstruktur?
Europeisk forskning om rehabiliteringsbehov etter traumatisk hodeskade
Traumepasienter i rehabiliteringsforløp trenger langvarig og individuelt tilpasset oppfølging
Overlevende etter livstruende skader må rehabiliteres bedre
Sosionom ved Avdeling for traumatologi, OUS