Skrevet av Torben Wisborg
Pasienter som blør der hvor blødningen ikke kan kontrolleres med direkte trykk, pakking og evt turniké kan bare behandles av et kirurgisk team. Ingen tiltak på skadestedet utover fri luftvei, stoppe pågående ytre blødning, sikre ventilasjon og forebygge nedkjøling kan hjelpe pasientene. Vi har tidligere oppsummert effekten av forskjellige transportformer for pasienter med penetrerende skader fra USA, der det viste seg å være best med rask transport med politibil fremfor behandling på skadested og underveis i ambulanse. Rask transport med bare helt nødvendige livreddende tiltak underveis (fri luftvei, stoppe pågående ytre blødning) ser ut til å være beste behandling.
Vi har også tidligere gjennomgått anbefalinger for prehospital vurdering og behandling av brystskader, med en grei oppsummering av dagens anbefalinger for behandling av brystskader. Også her var konklusjonen at rask transport, oksygen, sikring av frie luftveier og ventilasjon og hensiktsmessig leiring var det viktigste, mens avlastning av mistenkt overtrykkspneumothorax skal gjøres bare av opplært personell som har dette i sitt prosedyreverk.
Politiet som første ressurs på skadested
Vi har fått spørsmål om hva politiet som første ressurs på et skadested bør gjøre. Anbefalingene våre gjelder for hele landet og er:
Nasjonalt senter for traumatologi NKT-Traume anbefaler at politiet transporterer pasienter med penetrerende skade og ikke-kontrollerbar blødning direkte til et traumesenter eller akuttsykehus med traumefunksjon dersom ambulanse ikke er på stedet.
Når load-and-go er igangsatt skal transporten ikke stoppe selv om den møter en ambulanse på vei mot sykehuset. Det eneste den skal stoppe for er luftambulansen, og da skal primært luftambulanselegen gå inn i politibilen og være med i transport i den for å kunne gi medbrakt blod (med mindre det er så langt fra sykehuset at det vil være tidsbesparende å fly).
Politiet må gi tidlig og tydelig beskjed til AMK om forventet ankomst akuttmottak forvarsling av traumeteam før pasienten ankommer (evt. via egen operasjonssentral).
Gjennomføring og pasientbehandling under transport:
- Pasienten må overvåkes av en tjenesteperson under transport (våkenhet, pust, og fortsatt kontroll på store ytre blødninger).
- Endret pasientstatus må formidles videre til helse på nødnett.
Vi publiserte en oppsummering av tyske erfaringer med stikk- og skuddskader i 2021. Den har mye interessant informasjon om forekomst og fordeling på skademekanisme og kroppsavsnitt.