Skrevet av Siri Idland
Video i 113-samtaler
Video som et ekstra kommunikasjonsverktøy mellom AMK operatør og innringer er blitt innført gradvis i landet siden 2020. I starten visste man lite rundt bruken av video på denne måten, og om eventuelle effekter. I senere tid har det kommer mer forskning, blant annet fra Danmark. Forskningen viser at video kan gi bedre hjerte-lungeredning gjort av publikum – f.eks bedre kompresjonsrate, dybde og lignende.
En pilotrapport utarbeidet etter de første månedene med video i AMK sentralene i Norge viste at pasienter med skader var en pasientgruppe AMK operatør ofte valgte å bruke video på. Dette ønsket vi å utforske videre med studien vår.
Bilderettigheter: Vestre Viken HF/Incendium AS
Kan førstehjelpen fra publikum bli bedre ved at AMK-operatører bruker video i 113-samtalene?
Vi ønsket å utforske hvorvidt det at AMK operatør brukte video i 113 samtalen og dermed kunne instruere publikum i førstehjelp basert på visuelle inntrykk i tillegg til verbal informasjon kunne øke kvaliteten på førstehjelpen som ble gitt. I tillegg ønsket vi å undersøke om AMK operatørene oftere forsto at den skadde pasienten faktisk hadde et behov for førstehjelp når video ble brukt i samtalen.
Forskningsmetode
Prosjektet er et samarbeid mellom forskjellige helseforetak på tvers av landet: Vestre Viken, Stavanger Universitetssykehus, Østfold sykehus, Universitetssykehuset i Nord-Norge og Oslo Universitetssykehus. Høsten 2021 startet vi datainnsamling fra første ambulanseområde som deltok i studien. Vi hadde utarbeidet et verktøy som ambulansepersonell kunne bruke for å evaluere publikums førstehjelpsinnsats, med fokus på fire livreddende førstehjelpstiltak: Fri luftvei, stans av ekstern blødning, sideleie og hypotermiforebygging.
Når ambulansepersonell ankom et oppdrag der en pasient var skadet, vurderte ambulansepersonellet om publikum hadde utført eller burde utført førstehjelpstiltak, og eventuelt hvilke tiltak de hadde gjort og kvaliteten på tiltakene. Deretter samlet vi inn informasjon fra lydlogger og AMIS (AMK sitt journalsystem), hvor det blant annet forelå informasjon om video, om AMK operatør gjenkjente at pasienten hadde et behov for førstehjelp, og hvilke førstehjelpstiltak som ble omtalt i samtalen. På denne måten fikk vi informasjon om hendelsesforløpet fra 113 samtalen frem til publikums førstehjelpsinnsats.
Foto: Ole Kristian Andreassen (OUS)
Resultater
Studien vår viste at oddsen for at AMK operatør forstår at den skadde pasienten har et behov for førstehjelp er fem ganger høyere når video blir brukt i samtalen.
Vi fikk ingen signifikante resultater på om hvorvidt video i 113 samtalen kan bidra til høyere kvalitet på førstehjelpen som publikum gir. Dessverre endte studien opp med en mindre studiepopulasjon enn estimert, kanskje ville vi oppnådd andre resultater dersom vi hadde en adekvat studiepopulasjon? Likevel har studien vår viktige funn, som peker i retning av at video i 113-samtaler kan være et viktig hjelpemiddel for AMK-operatører i situasjoner hvor førstehjelp fra publikum er aktuelt.
Video i 113 samtaler er kommet for å bli, og det er nå behov for ytterligere forskning på video og mulige effekter på andre viktige områder i prehospital medisin for å kunne utnytte denne ressursen på best mulig måte.
For de som er interesserte, finner du artikkelen vår her:
Siri Idland, på vegne artikkelens medforfattere: Håkon Kvåle Bakke, Jo Kramer-Johansen, Kristin Tønsager, Hans-Christian Stoud Platou, Milada Småstuen og Magnus Hjortdahl
Se også tidligere nyhetssaker som berører samme tema:
Medisinsk nødmeldetjeneste og henvendelser om traumer
KoKom har laget webinar-serie om beslutningsstøtteverktøy i medisinsk nødmeldetjeneste