Skrevet av Bjørn Jamtli

Regjeringen varslet at den vil fremlegge en stortingsmelding om akutt-medisinske tjenester utenfor sykehus i løpet av høsten 2024/våren 2025. Som ledd i dette arbeidet fikk Helsedirektoratet i oppdrag å beskrive status og utfordringsbildet for akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus.

To tidligere akuttutvalg (NOU 1998:9 Hvis det haster… og NOU 2015:17 Først og fremst) har påpekt betydelige kunnskapshull innen akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus:

Det norske datagrunnlaget for vurdering av akuttmedisinsk epidemiologi og behandlings-resultater er generelt svakt. Det samles ikke enhetlig registrerte medisinske og operative data som gir informasjon om viktige kvantitative og kvalitative sider av virksomheten. Mangelen på data svekker grunnlaget for medisinsk og administrativ styring, muligheten for løpende produksjonsoversikt og kvalitetskontroll. Dette gjør det også vanskelig å dimensjonere de akuttmedisinske tjenester, både lokalt og totalt. (NOU 1998:9 pkt. 3.3.1)

Det forskes for lite på akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus. Kunnskapen om virkninger av økt innsats prehospitalt og hva som vil være de beste tiltakene i framtiden, er mangelfull. (NOU 2015:17 Kap.2)

Offentlig finansiert akuttmedisinsk forskning er beskjeden. Miljøene er små og det er liten samordning av forskningsvirksomheten. (NOU 2015:17 Kap.2)

Framtidig forskning må kunne avdekke samfunnsøkonomiske virkninger av høyere kvalitet og økt ressursbruk i prehospitale tjenester i kommuner og helseforetak. (NOU 2015:17 Kap.2)

Som kjent har det under de senere år foregått en del forskningsaktivitet innen dette fagområdet. Spørsmålet er imidlertid om forskningen både i omfang og innhold har bidratt til å tette de kunnskapshullene som har vært identifisert. For å forsøke å svare ut denne problemstillingen etablerte Helsedirektoratet høsten 2023 et samarbeide med Folkehelseinstituttet (FHI) for å gjennomføre et systematisk litteratursøk på forskning innen akuttmedisin utenfor sykehus i Norge under perioden 2000-2023. Kartleggingen gav følgende hovedfunn:

  • Det er en jevn økning over tid i antall publikasjoner som omhandler akuttmedisinske tjenester.
  • Det er store forskjeller i hvilke akuttmedisinske tjenester og tilstander det forskes på.
  • Flest studier omhandler kommunal legevaktordning og luftambulansetjenesten.
  • Få studier omhandler psykisk helsevern og rusbehandling.
  • Få studier undersøker samhandling på tvers i den akuttmedisinske kjeden.

Hele rapporten er nå publisert på FHI sine hjemmesider og tilgjengelig via denne lenken:
Forskning innen akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus i Norge etter år 2000: et systematisk litteratursøk med sortering

Et annet viktig mål med kunnskapsoppsummeringen var å gjøre forskningsbasert kunnskap enklere tilgjengelig for relevante brukere, dvs. helsepersonell, fagutviklere og ledere innen akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus. Dette ble søkt ivaretatt gjennom et såkalt forskningskart som muliggjør søk på akuttmedisinske tilstander, populasjoner, eksponering, studiedesign osv. Forskningskartet inneholder både sammendrag (abstrakt) og lenker til de originale artiklene og er basert på et enkelt brukergrensesnitt (EPPI-VIS)

Lenken til forskningskartet finnes her: https://eppi.ioe.ac.uk/eppi-vis/Review/Index Brukergrensesnittet kan illustreres med denne skjermdumpen som viser fordelingen av akuttmedisinske tilstander det er forsket på:

Helsedirektoratet har en ambisjon om å oppdatere innholdet i forskningskartet fortløpende for å sikre at oversikten er oppdatert med ny forskning på området. Vi vil komme tilbake til hvordan vi praktisk vil tilrettelegge for dette.

Spørsmål om rapporten og forskningskartet kan rettes til Bjorn.Jamtli@helsedir.no