NKT-Traume fortsetter å utvikle behandling av alvorlig skadde i Norge som Nasjonalt senter for traumatologi.
Av Torben Wisborg og Tone Slåke
Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi (NKT-Traume) ble etablert i mai 2013. Tjenesten ble godkjent 7. desember 2011, og oppdraget var å «koordinere traumesystem regionalt og nasjonalt. Aktiviteten samordnes med Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS)».
NKT-Traume har opparbeidet seg en unik kompetanse og en sentral posisjon i Norge med høy troverdighet innen fagfeltet traumatologi. 1. januar 2024 ble vi avviklet som kompetansetjeneste, og etablert som et NASJONALT SENTER FOR TRAUMATOLOGI.
Basert på de siste 10 års erfaring som nasjonal kompetansetjeneste, skal Nasjonalt senter for traumatologi fortsette å utvikle behandling av alvorlig skadde i Norge. Senteret skal arbeide med forbedring i alle ledd i den akuttmedisinske kjeden på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Senteret skal bidra med kompetansespredning og kvalitetsforbedring i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.
Visjon og kjerneaktiviteter
Torben Wisborg var første leder for tjenesten og Tone Slåke var administrativ leder. Tjenesten ble organisert som et virtuelt senter, altså med bare to ansatte som koordinerte aktivitetene gjennom de eksisterende strukturer med regionale traumekoordinatorer, lokale traumekoordinatorer og regionale og lokale traumeansvarlige leger. Fysisk ble tjenesten lagt til Ullevål sykehus.
Vi hadde fra starten denne visjon: «NKT-Traume skal bidra til å sikre en likeverdig høy kvalitet på behandlingen av alvorlig skadde i hele landet, uansett alder, kjønn og bosted».
Vi valgte å satse på fagpersoner i hele landet, og å involvere bredt i revisjon av nasjonal traumeplan fra 2006, og å styrke de regionale traumemiljøer. Vi laget en prioriteringsliste i 2013 som sa at NKT-Traume skal jobbe med:
- Nettsiden www.nkt-traume.no
- Gjensidige besøk traumesentre
- Traumeregister (bidra til…)
- Revisjon nasjonal traumeplan
- Utdanning og opplæring, vertskap ATLS, bidrag til KITS (50% stilling 18 mndr.)
- Referansegruppe
- Behandlingsretningslinjer
- Formidling og popularisering
Noen av våre kjerneaktiviteter har vært nettopp dette. Tone Slåke etablerte nettsiden i 2014. Vi har brukt den aktivt til kompetanseformidling og formidling av ny forskning, og Tone Slåkes mastergrad fra 2021 dokumenterer at siden blir brukt flittig, og at mange brukere tar med seg ny viten og omsetter den i reviderte fagprosedyrer. I denne studien oppgir en tredjedel at de har endret praksis i sitt arbeid etter å ha lest innhold på nettsiden. Og over 3/4 av respondentene oppgir at de har benyttet informasjon på siden til kunnskapsformidling i egen organisasjon. Dette underbygger at det har skjedd en endring, og at nettsiden som kompetanseformidling har gitt merverdi.
Gjensidige besøk til traumesentrene startet i 2014. NKT-Traume formidlet besøkene, der fagfeller fra øvrige traumesentre ser på prosedyrer, utstyr og bemanning på det senter som har besøk. Alle steder deltar adm.dir. og klinikksjefer på både formøte og oppsummering, og det sendes en skriftlig rapport til fagdirektør i RHF’et og adm.dir. Rapportene har vist seg å være svært nyttige for de enkelte sentre, og vi tror de forbedrer traumebehandlingen; ikke bare på det enkelte traumesenter, men også i regionens akuttsykehus med traumefunksjon, og ved at de enkelte traumesentre «løfter hverandre».
Revisjonene av nasjonal traumeplan
Å revidere nasjonal traumeplan startet allerede i 2013, men det tok tid og planen ble levert fagdirektørene i 2015. På grunn av forventet ny helse- og sykehusplan utsatte fagdirektørene den, og siden den måtte vedtas i alle fire RHF ble den først endelig vedtatt i 2017. Men da fikk vi en gjennomrevidert og oppdatert digital traumeplan som enkelt kan brukes på nett og er lett å oppdatere. Det har siden da vært gjort to store oppdateringer i 2020 og i 2022/2023, som nettopp er publisert. I den første omfattende revisjonen i 2020 ble det gjort revisjoner av områder der utviklingen medførte nye behandlingsprinsipper. NKT-Traume koordinerte revisjonen, og forslagene ble godkjent av fagdirektørene i de regionale helseforetak. Begge revisjonene startet med en omfattende høringsrunde der alle interesserte ble oppfordret til å sende inn forslag til endringer. En arbeidsgruppe på 22 personer med representanter fra alle ledd i traumebehandlingskjeden gjennomgikk forslagene, og sendte en revidert plan til fagdirektørene for godkjenning juli 2023.
Fra kompetansetjeneste til Nasjonalt senter for traumatologi
Som Nasjonalt senter for traumatologi skal NKT-Traume bygge opp og spre kompetanse om undersøkelse, behandling og rehabilitering av alvorlige skadde. Arbeidsområdet omfatter hele traumekjeden.
Senteret skal drive kompetansespredning rettet mot helsetjenesten, helsepersonell og befolkningen, samt initiere utredning og forskning på fagfeltet. Nytt fra 1. januar 2024 er også at Nasjonalt Traumeregister (NTR) er organisert under senteret. Dette bidrar til gode synergier og muligheter for kvalitetsforbedringsarbeid. NTR er den viktigste leverandøren av indikatorer for kvalitetsarbeid. Det er et kontinuerlig arbeid med kompetansespredning av traumekriterier i hele landet og kvalitetsindikatorer må overvåkes og evalueres kontinuerlig.
Endringen fra kompetansetjeneste til senter ble først annonsert på nettverksmøtet i Bergen i november. Vi er ydmyke og takknemlige for samarbeidet med dette nettverket og vil legge til rette for videre samarbeid som et nasjonalt senter. Nettverksmøtet vil bli opprettholdt som møtepunkt. Så hold av uke 46 i år også. Da håper vi på å se deg i Trondheim.