Skrevet av: Siri Nordahl Tveitan og Charlotte Marie Schanke
Hva er tidlig rehabilitering?
Med rehabilitering menes tiltak som har som mål å gjenvinne fysisk, psykisk, kognitiv eller sosial funksjonsevne som er tapt på grunn av sykdom eller skade. Rehabilitering er tverrfaglig, koordinert, samordnet, og målrettet med utgangspunkt i pasientens livssituasjon og ønsker. At rehabilitering er tverrfaglig betyr at flere ulike profesjoner deltar. Med tidlig rehabilitering menes rehabilitering fra og med intensivavdeling og til og med sengepost på sykehus, inkludert overgangen mellom disse avdelingene.
Hvorfor nettverk?
En styrking av fagområdet tidlig rehabilitering under og etter intensivbehandling, har vært et uttrykt ønske innen rehabiliteringsfeltet i mange år. Fagområdet er spesifikt omtalt i Helse Sør-Øst sin utviklingsplan 2035 der foretakene har fått spesielle føringer om blant annet å kunne gi et tilbud om døgnrehabilitering i tidlig fase. Hvordan de ulike helseforetakene har løst denne utfordringen varierer. Opprettelsen av Fagnettverk for tidlig rehabilitering i Helse Sør-Øst er et av flere tiltak for å sikre likere rehabiliteringstilbud til pasientene i denne tidlige fasen i helseregionen.
Fagnettverket skal bidra til et samlet løft for fagfeltet tidlig rehabilitering der implementering og styrking av evidensbasert rehabiliteringspraksis skal ha hovedfokus. Nettverket skal omfatte rehabilitering fra og med intensivavdeling og til sengepost på sykehus, inkludert overgangen mellom disse avdelingene. Formålet er særlig å forhindre uønskede tidsavbrudd mellom ulike aktørers oppgave- og ansvarsområder i tjenestekjeden. Nettverket er diagnoseuavhengig.
Hvem deltar i nettverket?
Fagnettverkets medlemmer er ansatt i helseforetak i HSØ som har intensivavdelinger. Det er et mål at nettverket skal være sammensatt både av personer med forskerkompetanse og klinisk erfaring innen det aktuelle fagfeltet, og at det skal være tverrfaglig sammensatt. Det forutsettes at medlemmene er personer som organisasjon og ledelse har tillit til, med god gjennomslagskraft i egen organisasjon. En oversikt over hvem som er deltakere i nettverket finnes her.
Hva gjør nettverket?
Nettverket har brukt den første tiden på å utveksle kunnskap om de ulike profesjonenes sitt bidrag/rolle inn i den tidlige rehabiliteringsfasen. Deltakerne i Fagnettverk for tidlig rehabilitering i Helse Sør-Øst er ambisiøse på vegne av fagfeltet sitt, og ønsker at arbeidet i nettverket skal være nyttig både for helsepersonell og pasienter. Helse Sør-Øst sin fagplan for fysikalskmedisin og rehabilitering har et eget satsningsområde for rehabilitering i tidlig fase hvor nettverket har bidratt med anbefalinger. Fagplanen er for tiden på åpen høring med frist 7. juli 2023.
2 store prosjekter i 2023
- Generisk pasientforløp for tidlig rehabilitering
Fagnettverket har fått i oppdrag fra Fagråd Rehabilitering å lage et generisk pasientforløp for tidlig rehabilitering i Helse Sør-Øst. Forløpet skal beskrive måleverktøy som vil indikere aktuelle tiltak i fase 1 og 2 for å oppnå best mulig funksjon. Det skal også gjøres en gjennomgang mht anvendelighet og foreliggende evidens. Fagnettverket har satt ned en tverrprofesjonell arbeidsgruppe som vil levere sitt arbeid mot slutten av året. Pasientforløpet er planlagt som en del av Fagplan rehabilitering i Helse Sør-Øst, og tar utgangspunkt i tidligere Pasientforløp for covid-19-rehabilitering som sist ble revidert i 2021.
- Norges første tverrfaglige konferanse om tidlig rehabilitering
I tillegg arrangerer Fagnettverk for tidlig rehabilitering en flott konferanse 5. september 2023, er dette kanskje Norges første tverrfaglige konferanse om tidlig rehabilitering. Programkomiteen har fylt programmet med gode eksempler på tidlig rehabilitering og tverrfaglig samarbeid både nasjonalt og internasjonalt, og vi gleder oss til å ønske mange kollegaer med interesse for tidlig rehabilitering velkommen til Sandefjord. Mer informasjon og link til påmelding finnes her
Lurer du på mer om Fagnettverk for tidlig rehabilitering?
Ta kontakt med representanten for «ditt» sykehus eller din profesjon som du finner i her.
Se også tidligere nyhetssaker som berører samme tema:
Overlevende etter livstruende skader må rehabiliteres bedre
Europeisk forskning om rehabiliteringsbehov etter traumatisk hodeskade
Informasjonsutveksling og tildeling av rehabiliteringstjenester etter hjerneskade: Hvilken betydning har formell organisasjonsstruktur?
Regionalt pasientforløp for traumatisk hodeskade for voksne vedtatt i Helse Vest juni 2021
Forskningsprosjekt om tilbakeføring til arbeid etter traumatisk hjerneskade
Pasienter og familiemedlemmers erfaringer med livet etter en ryggmarg – eller hjerneskade