Skrevet av Trond Dehli
Overlevelse etter innleggelse i sykehus i Norge er omtalt i årsrapportene fra Nasjonalt Traumeregister (NTR). I en nylig publisert studie i Injury, har en gruppe forskere fra alle fire traumesentre i Norge i samarbeid med NKT-traume sett nærmere på dette temaet. Studien er tilgjengelig på denne linken:
https://www.injuryjournal.com/article/S0020-1383(23)00520-X/fulltext
Studien har som hensikt å se på om det er forskjeller i overlevelse mellom våre fire helseregioner, og om det er forskjell i overlevelse mellom traumesenter og akuttsykehus. Den baserer seg på alle pasienter inkludert i NTR i perioden 2015-18. Deretter ble overlevelse analysert med tre forskjellige metoder:
- a) Overlevelse i hele studiepopulasjonen
- b) Overlevelse hos pasienter med alvorlig skade (Injury Severity Score >15)
- c) Risiko-justert forventet overlevelse hvor man tar hensyn til alder, komorbiditet, skader og fysiologisk påvirkning med NORMIT 2. NORMIT 2 er basert på pasientdata fra traumesenteret på Ullevål, og sier noe om antall liv pr 100 pasienter man enten «taper» eller «vinner» sammenlignet med hvis pasienten hadde blitt behandlet på Ullevål. Siden Ullevål sannsynligvis er best i landet på behandling av skadde pasienter, kan denne metoden gi lavere overlevelsestall for andre sykehus. Metoden gir et mer presist sammenligningsgrunnlag mellom regioner og mellom traumesenter/akuttsykehus enn metodene beskrevet i a og b.
Studiepopulasjonen i 4-års perioden består av 28 415 pasienter. Det var en klar overvekt av menn som skader seg (67,9 %), de som skader seg er i hovedsak friske fra før (ASA 1-2 90,4 %), de aller fleste er utsatt for stump skademekanisme (94,7 %), i gjennomsnitt er skaden mindre alvorlig (gjennomsnittlig ISS 5), omkring av 1 av 7 skadde pasienter har alvorlig(e) skade(r) med ISS > 15 (15,3 %).
For Norge som helhet, blir 36,4 % av pasientene fraktet til traumesenter som første mottagende sykehus. Andelen varierer mye mellom de fire regionene, Helse Sørøst (Ullevål) 36,8 %, Helse Vest (Haukeland) 34,2 %, Helse Midt (St. Olav) 45,0 %, og Helse Nord (UNN Tromsø) 18,4 %.
Er det forskjell i overlevelse mellom våre 4 helseregioner?
Når det gjelder overlevelse, får vi følgende resultater med de tre metodene:
- a) Totalt overlever 96,9 % av alle pasienter registrert i NTR i Norge denne 4-års perioden. Her finner vi ingen forskjell mellom de fire regionene.
- b) For alvorlige skadede pasienter (ISS > 15) overlever 85,5 % av pasientene nasjonalt. Heller ikke her finner vi forskjell mellom regionene.
- c) Hvis vi justerer risiko for død med NORMIT 2 hos alle inkluderte 28 425 pasienter, er overlevelsen for alle pasientene -0,11 pr 100 pasienter nasjonalt. Risiko-justert overlevelse varierer mellom regionene: Helse Sør-Øst -0,04, Helse Vest -0,06, Helse Midt -0,15 og Helse Nord -0,85. Her er det ingen signifikant forskjell mellom regionene.
Hvis vi bare ser på alvorlig skadede pasienter, 4357 pasienter med ISS > 15, er risiko-justert overlevelse i Norge -1,82 pr 100 pasienter. I regionene er den som følger: Helse Sør-Øst -1,92, Helse Vest -1,18, Helse Midt -0,17 og Helse Nord -6,32.
Helse Nord skiller seg ut med signifikant lavere overlevelse (p<0,005) for de alvorlig skadede pasientene sammenlignet med de andre regionene.
Er det forskjell i overlevelse mellom traumesenter og akuttsykehus?
I studien ser vi også på om overlevelse er forskjellig avhengig av om du legges inn på traumesenter eller akuttsykehus som første sykehus etter skaden. Analysert med de tre metodene finner vi
- a) På nasjonalt nivå har pasienter mottatt på traumesenter en overlevelse på 96,0 %, og pasienter mottatt på akuttsykehus en overlevelse på 97,5 %. Denne forskjellen er ikke signifikant.
- b) For pasienter med alvorlig skade (ISS > 15) primært mottatt på traumesenter, er overlevelsen 85,7 %. For pasienter med alvorlig skade mottatt på akuttsykehus, er overlevelsen 85,4 %. Denne forskjellen er ikke signifikant.
- c) Med risiko-justert overlevelse med NORMIT 2, er overlevelsen ved innleggelse på traumesenter +0,20 pr 100 pasienter, og ved innleggelse på akuttsykehus -0,28 pr 100 pasienter på nasjonalt nivå.
Det er ingen forskjeller ved risiko-justert overlevelse mellom de fire regionale traumesentrene eller mellom de fire regionenes akuttsykehus når man tar med alle pasienter uavhengig av skadenes alvorlighetsgrad.
Men; hvis man bare ser på pasienter med alvorlig skade (ISS > 15), er risiko-justert overlevelse ved traumesenter -0,24 pr 100 pasienter og -3,37 pr 100 pasienter ved akuttsykehus. Denne forskjellen er signifikant (p<0,0001). For alvorlig skadde pasienter er det ingen risiko-justert forskjell i overlevelse mellom de fire traumesentrene. Imidlertid er det forskjell mellom akuttsykehus i Helse Nord og de tre andre regionene når man sammenligner akuttsykehusene samlet i hver region. Akuttsykehus i Helse Nord har overlevelse på -8,72 pr 100 pasienter, mens akuttsykehusene i de tre andre regionene samlet har en overlevelse på -2,84 pr 100 pasienter.
Hvordan skal vi tolke disse resultatene?
De forskjellene vi har funnet i studien, gjelder for de alvorlig skadde pasientene. Hvis du blir innlagt på sykehus i Norge med alvorlig(e) skade(r), vil overlevelsen i gjennomsnitt være litt bedre på traumesenter enn på akuttsykehus, og den vil være litt bedre på akuttsykehus i Sør-Norge enn i Nord-Norge. Hvorfor er det slik?
Traumesenterne i Norge har et komplett medisinsk behandlingstilbud med alle medisinske spesialiteter, inkludert neurokirurgi, thoraxkirurgi, radiologi med intervensjonsmuligheter, avansert intensivmedisin osv. Dette betyr i praksis bedre behandling av enkelte skader og ved mange, alvorlige skader, og kan gi bedre overlevelse. Det er ikke overraskende, og tilsvarende funn er gjort i studier fra andre land.
I Sør-Norge er overlevelsen litt bedre for alvorlig skadde pasienter mottatt på akuttsykehus enn på akuttsykehus i Nord-Norge. Det er flere mulige faktorer som kan påvirke resultatet. Andelen pasienter som kommer direkte til traumesenter i Nord-Norge er lavere enn i resten av Norge, se tallene tidligere i denne teksten. Det kan bety noe. I tillegg er 10 av 21 akuttsykehus i Norge med færre enn 100 traumemottak pr år i Nord-Norge, dvs alle akuttsykehusene Nord-Norge er blant de minste sykehusene vi har i Norge, med totalt sett mindre ressurser enn større sykehus. Det er også mulig at større avstander, med lengre prehospital tid og lengre tid til overføring til traumesenter kan påvirke overlevelsen i negativ retning. Andre faktorer kan også tenkes, som forskjeller mellom Sør- og Nord-Norge i skademekanisme, type og alvorlighetsgrad av skader, intrahospital behandling osv. Tidligere studier fra noen av forfatterne i denne gruppen har som eksempel vist overdødelighet for barn i Finnmark. Studien gir ikke svar på dette, men en eller flere av faktorene som er nevnt her, er sannsynligvis med på å påvirke resultatene.
Hvilke konsekvenser bør denne studien få?
En enkel løsning på papiret ville være å transportere flere alvorlig skadde pasienter direkte til traumesenter. Lange avstander, behov for lufttransport til traumesenter og vær-/lysforhold er noen av utfordringene i dette, og vi vet ikke hvor grensen mellom gevinst ved å komme til traumesenter og ulempe ved økt transporttid går. Mest sannsynlig vil en økning i lufttransport kapasitet også være nødvendig for å få det til. Før man eventuelt etablerer flere luftambulanser bør dette utredes.
Det er kanskje på små sykehus i de minst befolkede delene av landet man må sette inn krefter for å bedre traumeomsorgen og overlevelse totalt sett. Økt kompetanse gjennom kurs og øving er viktig, og gjøres allerede jfr krav i Traumeplanen. Kanskje er det også behov for å se på mulighetene for enda raskere overflytting til traumesenter enn det man gjør pr i dag.
Traumeomsorgen i Norge er god, og fullt på høyde med våre naboland. Denne studien har funnet noen områder hvor vi kan bli enda litt bedre. Studien i seg selv gir ikke svar på hvorfor det er slik, men det er sannsynlig at resultatene blir enda bedre hvis flere alvorlig skadde pasienter kommer direkte til traumesenter.
Denne studien baserer seg på pasientdata fra Norsk Traumeregister, hvor data er samlet inn av registrarer ved alle norske sykehus som mottar potensielt alvorlig skadde pasienter. Vi retter en stor takk til alle registrarer. Deres arbeid gjør slike studier mulig, som igjen kan bidra til å bedre traumeomsorgen i Norge.
Hvor mange overlever etter innleggelse i sykehus for traume? Del 1 av 2