Skrevet av Conrad Bjørshol, RAKOS, Stavanger universitetssykehus.
I november 2020 ble det opprettet et tilbud om oppfølging av førstehjelpere. Tilbudet ble etablert hos RAKOS (Regionalt Akuttmedisinsk Kompetansesenter i Helse Vest) og ble raskt et landsdekkende tilbud med oppfølging via Teams eller telefon. Oppfølgingen består av samtaler med erfarent helsepersonell, og varer i gjennomsnitt ca. 90 minutter. I oktober 2021 ble tilsvarende tilbud startet opp hos AMK Gjøvik, og nå jobber flere AMK-sentraler med å starte samme tilbud i eget helseforetak.
Siden oppstarten har mer enn 250 personer fått oppfølging, og disse har blitt invitert til å delta i forskning på opplevelsen av å være førstehjelper. Den første vitenskapelige artikkelen er nå publisert i Resuscitation Plus. Førsteforfatter er Anna Marie Moe Øvstebø, prosjektleder for Oppfølging av førstehjelpere ved RAKOS. Øvrige forfattere er Conrad Bjørshol og Thomas Lindner ved RAKOS, Helene Lund ved AMK Stavanger og Sissel Grønlien ved AMK Gjøvik.
Artikkelen rapporterer graden av psykiske traumer hos de første 102 førstehjelperne som deltok i studien. Inklusjonskriteriet var at de hadde vært til stede, ringt 113 eller utført førstehjelp til en bevisstløs pasient. 60 % av tilfellene var medisinske hjertestans, 17 % var traumer og 12 % var selvmord. De ble bedt om å fylle ut International Trauma Questionnaire, et skjema som måler symptomer på post-traumatisk stress (PTSD) etter potensielt traumatiske hendelser.
Funnene viser at 84 % av førstehjelperne har vedvarende symptomer etter hendelsen (endorsement of symptom or functional impairment), mens 19 % har symptomer forenlig med PTSD eller kompleks PTSD. Dette viser at mange førstehjelpere sliter med senvirkninger etter å ha stått i en situasjon med en alvorlig syk eller skadet pasient. Derfor bør helsevesenet tilby samtaler med førstehjelpere etter slike hendelser. Vi mener at oppfølging av førstehjelpere bør bli det neste leddet i Kjeden som redder liv.
Oppfølging av førstehjelpere kan avtales på telefon 02415 (landsdekkende nummer). Tilbudet er gratis, og personellet har taushetsplikt. Spørsmål om tilbudet kan rettes til Anne Friis Thommassen på mail anne.friis.thommassen@sus.no.