Skrevet av Marit Stordal Bakken, geriater, forsker v/ Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin og førsteamanuensis v/Universitetet i Bergen, msto@norceresearch.no
Akutt sykdom og skade hos eldre arter seg gjerne annerledes enn hos yngre voksne, og gjør det ekstra utfordrende både å fange opp sykdom og å gjenkjenne alvorlig skade i denne aldersgruppen. Fall fra egen høyde er en vanlig årsak til alvorlig skade hos eldre, og ofte er fall det første tegnet på akutt sykdom. Beslutningsstøtteverktøy og rutiner må sikre at sykdom og skade fanges opp, og at hastegradsvurdering og behandling blir riktig, i denne voksende gruppen
Oppdaterte verktøy
I Norge har primærhelsetjenesten, ved fastlege og legevakttjenesten, en sentral rolle i det akutte helsetjenestetilbudet. Mange pasienter med akutt sykdom og skade ferdigbehandles utenfor sykehus, bare hver tiende legevaktpasient legges inn på sykehus. Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NKLM) har oppdatert egne verktøy for å styrke håndteringen av akutt syke og skadde eldre pasienter utenfor sykehus.
I Legevakthåndboken er spesielle forhold hos eldre og råd for å fange opp og håndtere spesifikke utfordringer hos denne pasientgruppen er lagt til, blant annet momenter som bør inngå ved anamneseopptak og i en god klinisk undersøkelse av eldre ⏩ . Det er laget egne oppslag for skrøpelighet og ulike former for akutt funksjonssvikt,
som fall og økt falltendens ⏩ . Ettersom eldre er mer sårbare for både alvorlige skader ⏩ og uheldige legemiddeleffekter, er disse to temaene særskilt omtalt.
Legevaktindeks som brukes ved telefonhenvendelser til mange legevaktsentraler og fastlegekontor, er utvidet med eget oppslag om akutt funksjonssvikt. NKLM har bidratt med faglige innspill om eldre til NAKOS’ pågående revisjon av Norsk Indeks for Medisinsk nødhjelp (NIMN), som brukes til hastegradsvurderinger i akuttmedisinske kommunikasjonssentraler og en del legevaktsentraler. Den oppdaterte utgaven av NIMN vil inneholde et eget oppslag om akutt funksjonssvikt.
Et nettkurs for helsepersonell om presentasjon av akutt sykdom og skade hos eldre er tilgjengelig på kompetansesenterets læringsportal. Kurset tar om lag én time å gjennomføre, og inneholder flere kasuistikker deltakerne kan løse.
Det er viktig å sikre at akutt syke og skadde eldre får rett prioritering og behandling. Økt kompetanse om akutt funksjonssvikt, beslutningsstøtteverktøy tilpasset pasientgruppen og bruk av dette «samme språket» i hele den akuttmedisinske kjeden er en god start!
Lenker
Aldersforandringer – Om eldre – Eldre – Legevakthåndboken (lvh.no)
Eldre og skade – Om eldre – Eldre – Legevakthåndboken (lvh.no)
Fall og økt falltendens – Symptomer – Eldre – Legevakthåndboken