Data fra Nasjonalt traumeregister

Dette er en gjennomgang av en nylig publisert artikkel som har analysert data fra Nasjonalt Traumeregister (NTR) (1).

Doktorgrad

Den inngikk i en doktorgrad fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Universitetet i Stavanger.

Vi har studert pasientforløp og hvilke faktorer som påvirket om pasienter med isolert moderat-alvorlig hodeskade ble overflyttet fra akuttsykehus med traumefunksjon til traumesenter. Pasienter registrert i NTR i seksårsperioden 2015-2020 ble inkludert. Dette er hovedfunnene:

  • Halvparten av alle pasienter med isolert moderat-alvorlig hodeskade i Norge i perioden ble innlagt i akuttsykehus som første sykehus. Førti prosent av disse pasientene ble overflyttet til traumesenter.

  • Pasienter som ble overflyttet var mer alvorlig skadd, hadde en annen skadeprofil, lavere alder og hadde mindre komorbiditet enn de som ikke ble flyttet.

  • Multivariabel analyse viste at alder og komorbiditet, skadens alvorlighetsgrad og avstand påvirket overflyttingsbeslutningen.

  • Det er en styrke at studien inkluderer robuste analyser av flere års data fra NTR, et nasjonalt kvalitetsregister med høy datakvalitet. En svakhet er at vi ikke kunne justere for faktorer som medikamentbruk og skrøpelighet.

  • Betydning av funn: Pasienter vurderes helhetlig og ikke basert på alder eller komorbiditet alene. Dette er en styrke ved det norske traumesystemet. For å få en dypere forståelse av hvordan beslutningene tas, trengs kvalitativ forskning. Vi har gått videre med en slik studie som ikke er publisert enda.

Bakgrunn:

Hodeskader er en av de viktigste årsakene til traumerelaterte dødsfall og har ofte betydelige langtidskonsekvenser for de som overlever. Tilgang til spesialisert nevrokirurgisk og nevrointensiv behandling bedrer utkomme. Slik behandling er sentralisert til traumesentrene i Norge, slik det er i de fleste land med utviklede traumesystemer.

Sentralisert hodeskadebehandling krever god prehospital triagering og effektiv identifisering i akuttsykehus. Hvem blir innlagt i akuttsykehus, hvem overflyttes og hvem overflyttes ikke? Det har det vært publisert lite om. Fra Norge publiserte Rahim og medarbeidere en studie fra Midt-Norge i 2023 (2). Den viste blant annet at halvparten av pasientene i regionen ble primært innlagt i akuttsykehus og at kun to av ti over 80 år ble flyttet til traumesenter. Ved hjelp av NTR ønsket vi å se på dette i et nasjonalt perspektiv.

Denne studien bygger også på funn fra Skaansar et al. som i 2020 viste at behandlingsintensiteten, målt som tilgang til avansert nevrokirurgisk og -intensiv behandling i traumesenter, gikk ned med økende alder (3). De stilte spørsmål om selvoppfyllende profetier påvirker behandlingen eldre hodeskadepasienter får; dersom man forventer dårlig utfall, justeres behandlingsintensiteten ned. Vi ønsket å løfte dette spørsmålet fra et traumesenter-perspektiv til å se om det var holdepunkter for at også overflyttingsbeslutningen bar preg av lignende tenkning.

Metode:

En retrospektiv kohort-studie med data fra NTR. Pasientdata fra 2015 til 2020 ble analysert. Vi inkluderte pasienter med isolert moderat-alvorlig hodeskade definert som Abbreviated Injury Scale (AIS) Hode ≥3, AIS i øvrige kroppsregioner < 3 og med maksimalt én ekstrakraniell AIS 2-skade. En AIS Hode-skår ≥3 reflekterer skader som er synlig på CT. Vi inkluderte pasienter med isolerte hodeskader for å unngå at andre skader skulle ha en konfunderende effekt på vurderingen av faktorer som påvirket overflytting. Vi imputerte manglende data og justerte for en rekke faktorer i multivariabel analyse.

1735 pasienter

Studien inkluderte 1735 pasienter innlagt i akuttsykehus med traumefunksjon med isolert moderat-alvorlig hodeskade.

40%

Førti prosent av disse (n= 692) ble overflyttet til traumesenter.

Resultat:

Studien inkluderte 1735 pasienter innlagt i akuttsykehus med traumefunksjon med isolert moderat-alvorlig hodeskade. Førti prosent av disse (n= 692) ble overflyttet til traumesenter. Pasientene som ble overflyttet var kjennetegnet av lavere alder og mer alvorlig skade. Se utdrag fra artikkelens tabell 1.