Skrevet av Knut Magne Kolstadbråten, Elin Bakkerud, Ole-Petter Vinjevoll, Kurt Børslid Andersen, Terje Lillegård og Ulrika Eriksson

KITS er et to dagers kurs i initial traumebehandling med teoretiske forelesninger og praktiske øvelsesstasjoner. Kurslitteratur er Traumemanualen til Oslo universitetssykehus, Ullevål. I forkant av kurset gjennomfører deltagerne et e-læringsprogram slik at de kjenner til de grunnleggende prinsippene for traumebehandling. Kurset avsluttes med en teoretisk og praktisk test.

Kurset ble introdusert til helseforetakene i 2011 og har blitt innført på alle sykehus som tar imot traumepasienter. I mai 2013 ble Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi (NKT –Traume) opprettet. NKT-Traume bidro til at KITS kunne innføres nasjonalt. I 2015 var KITS implementert på alle sykehus som tar imot traumer i Norge. Siden 2015 har KITS, ifølge Nasjonal traumeplan, vært obligatorisk for alle deltagere i traumeteamet som ikke er leger.

Organisering
I Norge er det per i dag rundt 150 KITS-instruktører fordelt på 40 sykehus. De lokale instruktørene følges faglig opp av nasjonale KITS-instruktør. De nasjonale KITS-instruktørene er organisatorisk tilknyttet de ulike regionale helseregionene, og har som oppgave å oppdatere og revidere kurskonseptet. Videre har de nasjonale instruktørene ansvar for å arrangere instruktørkurs, være mentor for nye instruktører samt gjennomføre kvalitetsutsjekk av hvert kurssted minimum hvert andre år.

Instruktørsamling for alle instruktører arrangeres årlig med fokus på faglig påfyll samt oppdatering om revideringer som er gjennomført i kurskonseptet. Kursene kvalitetssikres ved at de nasjonale instruktørene følger opp kursstedene og instruktørene tett. KITS er forankret i avdeling for traumatologi på OUS, samt NKT-Traume som sammen bidrar til å holde et høyt faglig nivå, samt sikrer at kurskonseptet er forankret lokalt, regionalt og nasjonalt. Siden KITS er et norsk kurskonsept så kan faglige og praktiske revideringer raskt implementeres, uten unødvendig lang revisjonstid. KITS er et teoretisk og praktisk kurs med en gyldighet på fem år. Det vil si at deretter må deltagerne gjennomføre kurset på nytt. Dette bidrar til at deltagerne kontinuerlig oppdateres på teoretisk kunnskap og praktiske ferdigheter innen traumefaget.

Pandemien og KITS
Da covid-19 pandemien brøt ut, ble det innført en rekke restriksjoner i forbindelse med kurs/møter/konferanser ved sykehusene. Konsekvensene av dette var at det ikke ble arrangert KITS kurs i perioden mars 2020 til september 2020. Senere samme år kom det regler om et begrenset antall personer i et rommet, så fremt 2-meterns reglen kunne opprettholdes.  Praktisk trening lot seg gjennomføre med smittevernmessige hensyn, som hansker, munnbind og briller. Lokale reiserestriksjoner førte også til at ansatte ikke fikk lov til å reise for å delta på kurs samt at instruktørene ikke kunne bidra som instruktør på andre sykehus. Siden KITS er organisert slik at kurset kan gjennomføres lokalt så var det mulig å gjennomføre en hel del KITS kurs til tross for restriksjoner. Det var en del sykehus som ikke arrangerte kurs i det hele tatt. Pandemien førte til en halvering i antall gjennomførte KITS-kurs i forhold til det som var det normal i årene før pandemien. Dette har medført et stort etterslep, som påvirker mulighet for å opprettholde de kompetansekravene som er beskrevet i Nasjonal traumeplan.

År Antall kurs Antall deltagere
2019 62 936
2020 33 467
2021 57 823

På grunn av pandemien ble instruktørkurset i 2020 avlyst, og det første instruktørkurset deretter ble arrangert høsten 2021. Med så mange som opp mot 150 instruktører så fører det til en naturlig utskifting av instruktører. Det krever at det blir opplært mellom 12 til 24 nye instruktører årlig, slik behovet så ut før pandemien. Nå etter pandemien er det et økt behov for nye instruktører ved sykehusene. For å imøtekomme behovet så tilbyr KITS i 2022, tre instruktørkurs, arrangert i Oslo, Trondheim og Bergen.

På KITS instruktørkurs får instruktørkandidatene trening i forelesninger og praktiske øvelsesstasjoner. Instruktørkurset har fokus på hvordan voksne lærer, teoretiske perspektiver for voksnes læring, ulike forutsetninger for læring, samt bruk av aktiv tilbakemelding. KITS har gjennom våren 2022 revidert instruktørkurset.

Foto: Knut Magne Kolstadbråten

Årene som kommer
Det er per i dag vanskelig å forutse hvilke langsiktige utfordringer pandemien eventuelt vil ha for KITS de kommende årene. Men KITS som organisasjon er robust, og det vil komme godt med i det viktige arbeidet med å ivareta kompetansen for sykepleiere, spesialsykepleiere og radiografer i traumeteam i årene som kommer.

Andre relevante nyhetssaker