Befolkningen som ressurs ved ulykker, skader og akuttsykdom
Når kriser, ulykker, skader og akutt sykdom inntreffer er det de menneskene som er tilstede der det skjer som kan hjelpe den syke eller den skadede (Hafting 2017). Forskning viser at befolkningen starter redningsaksjoner på eget initiativ, og starter livreddende førstehjelp i akutte kriser. Dette er helt avgjørende for å redde liv og begrense skader (Helslott & Ruitenberg 2004, Kruke 2012, Hafting 2017). Kjeden som redder liv starter med deg som er der sammen med den syke, og avslutter med spesialisthelsetjenesten (Nolan 2006). Det DU som førstehjelpere gjør de første 10 minuttene kan være like viktig som det helsevesenet gjør de neste 10 dagene (Bjørshol 2018). Befolkningens kunnskap og kompetanse til å ivareta seg selv og andre i akuttsituasjoner forutsetter opplæring slik at hver enkelt av oss har kunnskap og ferdigheter til å hjelpe oss selv, våre nærmeste og andre ved akutt sykdom, skader og ulykker (Deakin 2018, Helslott & Ruitenberg 2004).
Veiledning og oppfølging
Mange førstehjelpere føler seg alene, og kan bli usikre på hva de skal gjøre. Du er aldri alene. Du vil alltid få hjelp og veiledning av 113. Du har alltid en sykepleier i lomma (Bjørshol 2018). Hvis du har vært i en situasjon og har behov for å snakke med noen, har Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS) et oppfølgingstilbud til førstehjelpere fra hele landet. Oppfølging av førstehjelpere
Hjelpevillighet og førstehjelpskompetanse
I Norge får i gjennomsnitt 85% av pasientene, som faller om med hjertestans, hjerte og lungeredning utført av lekfolk før ambulanse kommer (Hjertestansregisteret 2021). Undersøkelser viser at befolkningen utfører førstehjelpstiltakene: sørge for fri luftvei, og få kontroll på blødninger. Bystander first aid in trauma-prevalence and Quality/a prospective obserational study. Det er stor hjelpevillighet i befolkningen, men det er viktig å vedlikeholde denne hjelpevilligheten og befolkningens førstehjelpskompetanse. Folk tar ansvar ikke selfier!
Sammen redder vi liv, Nasjonal førstehjelpsdugnad
Den nasjonale førstehjelps dugnaden «Sammen redder vi liv» er et stort og viktig samarbeid mellom frivillige og offentlig organisasjoner, med finansiering fra Gjensidigestiftelsen. Hovedmålet for dugnaden er å øke overlevelsen og redusere varige funksjonstap ved hjertestans og andre tidskritiske akuttmedisinske tilstander utenfor sykehus. Ett av innsatsområdene i dugnaden er en kompetent og beredt befolkning. I dugnadsperioden har 26 ulike aktører fra frivillige, ideelle og offentlige organisasjoner lagt ned et stort og viktig arbeid for å styrke befolkningens førstehjelpskunnskaper gjennom hele livsløpet. Siden 2017 har delprosjektene i førstehjelps dugnaden jobbet med førstehjelpsopplæring rettet inn mot ulike deler av befolkningen i en modell for livslanglæring. Opplæring i førstehjelp starter i barnehagen, videreføres i grunnskolen, videregående opplæring, kjøreskole, arbeidsliv, til personer som er nye i Norge og de i pensjonsalder.
Vi vet at høy deltagelse i frivillige organisasjoner bidrar til å skape robuste lokalsamfunn og god beredskap. ( Meld-St-10(2018-2019)
Det er avgjørende for oss som enkeltmennesker, og for samfunnet vårt som helhet at hver enkelt av oss har grunnleggende kunnskaper og ferdigheter i førstehjelp. Det bidrar til økt trygghet når alle uansett alder, vet hva man skal gjøre når noen i nærheten av oss blir akutt syk, har skadet seg, eller du er første på et skadested.
Alle kan gi førstehjelp
Det er mange eksempler på hvor viktig det er å kunne førstehjelp. Det er derfor av stor betydning at det legges til rette for at frivilligheten får gode rammer til å drive denne viktige opplæringen videre. Det er viktig at samarbeidet mellom frivillige, ideelle og offentlige organisasjoner kan fortsette etter at «Sammen redder vi liv» dugnaden avsluttes i utgangen av 2022. Dette samarbeidet blir nå vektlagt gjennom en helt ny nasjonal førstehjelpsstrategi som Helsedirektoratet snart skal utgi. Frivilligheten har en sentral rolle i førstehjelpsopplæring til store deler av befolkning. 10. september arrangeres aksjonsdagen «Alle kan gi førstehjelp». Denne dagen gjennomføres det en landsdekkende aksjon med mange frivillige aktører som vil sette fokus på betydningen av å kunne livreddende førstehjelp og hvor du kan melde deg på kurs. Dette er en del av markeringen av Frivillighetens år 2022. I tillegg til det store arbeidet som frivilligheten legger ned, har Helsedirektoratet initiert arbeidet med Norsk standard for førstehjelp i arbeidslivet, denne standarden ligger tilgjengelig gratis på Standard Norge. Standard for førstehjelp i arbeidslivet
Gjennom Sammen redder vi liv er det oppdatert opplæringsmateriell til førstehjelpsopplæring i trafikalt grunnkurs TGF.
Alle kan gi førstehjelp!