Skrevet av Veslemøy Nordset

Den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv» har pågått siden 2017. Mange gode delprosjekter i dugnaden har bidratt til bedre førstehjelps kompetanse i befolkningen. Det overordnede målet i dugnaden er å redde 200 flere liv i året og styrke hele befolkningens førstehjelpskompetanse, hjelpevillighet og egenberedskap, og øke overlevelse og redusere varig funksjonstap ved tidskritiske akuttmedisinske tilstander utenfor sykehus.
Dugnaden bygger på ideen om livslanglæring når det gjelder førstehjelp. Fra helsestasjon og førstehjelpskompetanse rettet til foreldre og foresatte med små barn, videre i barnehage, skole, ungdomstid, førekortopplæring, arbeidsliv og til førstehjelpskompetanse hos de i eldre befolkningen.

NKT-T gjennomførte på oppdrag fra Helsedirektoratet en kartlegging av krav til førstehjelpskompetanse arbeidslivet i 2021, som en del av prosjektet Varige strukturer etter Sammen redder vi liv dugnaden.

Viktige funn

Tall fra Nasjonalt traumeregister og arbeidstilsynets rapporter viser at det er potensiale for å forebygge skader og ulykker. Ved at arbeidstagere har kompetanse i førstehjelp når en ulykke skjer, eller når en kollega blir akutt kritisk syk på arbeidsplassen er det avgjørende at kollegaer har kompetanse på førstehjelp.

Det viktigste funnet i kartleggingen var: gjennomført tilpasset førstehjelpsopplæring kan være en forebyggende faktor for ulykker i arbeidslivet.
De ulike næringene savner en standardisering av førstehjelp, tilpasset sin næring og virksomhet. Førstehjelpskunnskap og ferdigheter er «ferskvare» og må repeteres, øves og oppdateres jevnlig. Det ble etterlyst tallfesting av antall medarbeidere som bør inneha førstehjelpskompetanse pr. antall medarbeidere på et byggeprosjekt eller i anlegg, i bygg-og anleggs næringen.

Lov og forskrift er generelt utformet for å favne bredt. Allikevel er arbeidsgivers ansvar klart definert i form av krav til førstehjelpsutstyr og krav til opplæring og organisering. Bestemmelsene i lov og forskrift bør gjøres bedre kjent i alle næringer.  Tilsynsmyndigheter bør i større grad følge opp krav til førstehjelpsopplæring når det gjennomføres tilsyn. Det er også behov for å se på kvalitetssikring av førstehjelpsundervisning som tilbys, og at undervisningen er målrettet til den enkelte virksomhet.

Komiteen for Standard for førstehjelp i arbeidslivet

Kort tid etter at kartleggingen ble presentert tok Helsedirektoratet initiativ og finansierte arbeidet med standard for førstehjelp i arbeidslivet som en del av sammen redder vi liv dugnaden. Standard Norge fikk i oppdrag av Helsedirektoratet å lede arbeidet sammen med fagrådsleder for sammen redder vi liv. Det ble nedsatt en komite med representanter fra Bedriftshelsetjenestens Bransjeforening, Fagrådet Sammen redder vi liv, Helsedirektoratet, Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS) , Nasjonalt kompetansesenter for prehospital akuttmedisin NAKOS ,Nasjonal Kompetansetjeneste for traumatologi , Norsk arbeidsmedisinsk forening , Norsk Folkehjelp, Norsk Luftambulanse Stiftelsen, Norsk Førstehjelpsråd, Norsk Resuscitasjonsråd,  Norges Røde Kors, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon, Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg  og Standard Norge.

Førstehjelp i arbeidslivet

Standard for førstehjelp i arbeidslivet er tilgjengelig på Standard Norge sin nettside og er gratis for alle bedrifter og virksomheter å laste ned. Denne standarden vil er utgangspunkt for utarbeidelse av bransjevise spesifikasjoner for førstehjelp. Målet med denne standarden er å bidra til kvalitetssikring av førstehjelpskurs og opplæring som tilbys. Standarden vil være nyttig for arbeidsgivere, arbeidstagere og leverandører av førstehjelpskurs.

Det er gledelig at standard for førstehjelp i arbeidslivet nå er publisert og klar til å tas i bruk av bedrifter og virksomheter. NKT-Traume er glade for å ha bidratt inn i dette arbeidet og er positive til at standardisering av førstehjelpsopplæring i arbeidslivet vil ha en positiv effekt på kvaliteten på opplæringen som gis, og at den vil bidra til mer bevissthet rundt arbeidsgivers ansvar for å gi ansatte førstehjelpsopplæring.

Førstehjelp i arbeidslivet, First aid i the workplace NSPEK 10501:2022

https://www.standard.no/no/Nettbutikk/produktkatalogen/Produktpresentasjon/?ProductID=1428629

  

Referanser

Arbeidstilsynet 2020, Arbeidsskade dødsfall i Norge
https://www.arbeidstilsynet.no/globalassets/om-oss/forskning-og-rapporter/kompass-tema-rapporter/2020/kompass-tema_nr3_2020-arbeidsskadedodsfall.pdf

Arbeidstilsynet 2020, Ulykker i bygg og anlegg
https://www.arbeidstilsynet.no/globalassets/om-oss/forskning-og-rapporter/kompass-tema-rapporter/2020/kompass-tema_nr2_2020-ulykker-i-bygg-og-anlegg.pdf

Arbeidstilsynets aktivitet i transportnæringen i 2018
https://www.arbeidstilsynet.no/globalassets/om-oss/forskning-og-rapporter/rapporter-fra-tilsynsprosjekter/arbeidstilsynets-aktivitet-i-transportnaringen-i-2018–rapport–august–2019.pdf

Førstehjelp i arbeidslivet, First aid i the workplace NSPEK 10501:2022
https://www.standard.no/no/Nettbutikk/produktkatalogen/Produktpresentasjon/?ProductID=1428629

HDIR 2017, Strategidokument
https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/sammen-redder-vi-liv-strategidokument/Sammen%20redder%20vi%20liv%20–%20strategidokument.pdf/_/attachment/inline/a8a8739f-3626-4d96-8435-a6454e117c18:b9a1d4505f7ce6ee4aa5a0318f61ff7d6953a4df/Sammen%20redder%20vi%20liv%20–%20strategidokument.pdf

 Nasjonal kompetanse tjeneste for traumatologi 2021, Kartlegging av Arbeidslivet, Nasjonal førtehjelpsdugnad «Sammen redder vi liv»

 Nasjonalt traumeregister 30.11.2020, Uttrekk av datapunkt arbeidsulykker fra 2016- 2020

 NOU 2015:17
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2015-17/id2465765/

 

 Andre relevante nyhetssaker innenfor samme tema