Skrevet av Gunn Henriette Auensen

Foto: lifeofpix.com

Sykehuset i Vestfold registrerer ALLE trafikkulykker med kartdata. Informasjon om hva slags ulykker som finner sted hvor kan gi oss en unik mulighet til å forebygge ulykker.

Skader og ulykker er en stor utfordring for folkehelsa i form av blant annet tapte leveår og redusert livskvalitet i befolkningen. Samtidig, kan ulykker i stor grad forebygges. Hensikten med Norsk pasientregister (NPR) er ifølge formålsparagrafen i forskriften blant annet å «bidra til kunnskap som forebygger skader og ulykker». Ved sykehuset i Vestfold (SiV) registreres alle trafikkulykker som kommer til skadestuen eller med ambulanse til legevakt, og dette sendes inn til NPR. I tillegg til data om selve ulykken registreres kartdata – altså hvor ulykken har funnet sted.

Eksisterende registre over trafikk- og arbeidsulykker har store mangler, f.eks. er det anslått at kun rundt 37% av alle ferdigbehandlede meget alvorlige og alvorlige trafikkulykkeskadde i spesialisthelsetjenesten finnes i politiregisteret (J. Lund, 2019). I tillegg til lav kompletthet for registre fylkeskommunen i dag har tilgang til, er det et dilemma at opplysninger fra registreringer gjort i helsetjenestene ikke er enkelt tilgjengelig for fylkeskommunen, som er veimyndighet og har flere aktører som arbeider med ulykkesforebyggende arbeid, samt koordinering av innsats i fylket.

Skadedataprosjektet i Vestfold.

Foto: Sykehuset i Vestfold, Fra ve Runar Danielsen, Senterleder, Akuttsenteret SiV, Jeanett Aasland-Borgenvik, Seksjonsleder Akuttsenteret SiV, Henriette Auensen, Rådgiver, Vestfold og Telemark Fylkeskommune, Mari Espetvedt, Rådgiver, Vestfold og Telemark fylkeskommune

Skadedataprosjektet i Vestfold er et resultat av et politisk initiativ fra (tidl.) Vestfold fylkeskommune. Skade- og ulykkesstatistikken er på landsbasis mangelfull. Dette prosjektet er et prøveprosjekt med fokus på trafikkulykker, men på sikt er det ønsket å utvide slik at alle skader og ulykker blir inkludert.

Prosjektet ledes av Vestfold og Telemark fylkeskommune (VTFK). SiV har sett behov for at det legges til rette for datainnsamling fra ulykker. SiV har vært imøtekommende og positive til et samarbeid og underveis kommet med forbedringsforslag til datainnsamlingen. Et felles minimums datasett (FMDS) skal i henhold til dagens retningslinjer registreres for alle skadepasienter. Denne registreringen er langt fra komplett ved alle landets sykehus, men SiV er blant landets beste. Sykehuset rapporterer at de registrerer nær 100% av trafikkulykkene.

Det antas at ca. 2 000 av de som behandles ved sykehuset, skader seg på gate/vei. Disse skadene blir nå stedfestet ved hjelp av digitale kart. En slik geografisk stedfesting vil kunne identifisere såkalte «black spots» for ulykker med kjøretøy, sykkel og fotgjengere.

Skadedata fra SiV vil gi informasjon om hvor og hvordan ulykkene skjer, sammenhenger og årsaksforhold. Dette vil gi en god oversikt over skadebildet for å kunne prioritere innsatsen. Oversikt over utviklingen vil kunne gi informasjon om forebyggende tiltak gir effekt, og dermed et grunnlag for ytterligere å kunne målrette innsatsen.

Forebygging av ulykker skjer gjennom en rekke ulike tiltak. Det må være ressurser som kan formidle de analyserte data til kommuner, organisasjoner og andre etater som kan nyttiggjøre seg disse, og som kan være en pådriver for at data tas i bruk i praktisk folkehelsearbeid/trafikksikkerhetsarbeid.

Det er helt klart en forutsetning at personvernet må ivaretas ved bruk av dataene. VTFK har gjort nøye vurderinger av nødvendige variabler, sikker lagring og behandling av data gjennom personvernkonsekvensanalyser og vurderinger av hvilke analyseresultater som kan offentliggjøres. Prosjektet er vurdert å ha stor allmenn interesse hvor samfunnsnytten ved behandlingen «klart» overstiger eventuelle ulemper for de registrerte.

Så langt har fylkeskommunen likevel ikke fått tilgang på dataene, selv om bruken av de faller innunder hensikt i NPRs formålsparagraf. Dette begrunnes i at dataene er underlagt helsepersonelloven, og at fylkeskommunen som organisasjon ikke faller innunder kategorien helsepersonell. Etter mye undersøkelsesarbeid ser det ut til at skadedataprosjektet kun kan få tilgang på dataene dersom fortolkningen av helsepersonelloven endres, eller nye retningslinjer vedtas.

Referanse:

Trygg Trafikk, Johan Lund, 2019. Rapport: Helsevesenbasert skaderegistrering som verktøy for å forebygge trafikkulykker.

 

Se også tidligere nyhetssaker som berører samme tema:

En enkel metode for geografisk kartlegging av trafikkulykker i lavinntektsland.
Bedre forskning på alvorlige skader kan redusere dødsfall og varige mén. Dette krever tilgang til data.
Kraftig økning i antallet sykkelskader
SKADEFRI DAG 
Skadeforebyggende forum – samarbeid for økt trygghet