Av Marianne Wesnes, Seksjonsoverlege, ReHabiliteringsklinikken, Haukeland Universitetssjukehus
Hovedmålet for pasientforløpet er at voksne pasienter med traumatisk hodeskade som oppstår i Helse Vest sitt opptaksområde, skal oppleve likeverdige og koordinerte pasientforløp uavhengig av geografisk bosted. Vi ønsker å oppnå rask tilgang til, og høy kvalitet på, utredning, behandling, rehabilitering og oppfølging. For å oppnå dette er det viktig med gode samarbeidsrutiner og klar oppgavedeling mellom sykehusene i regionen, og at hovedtiltakene for utredning, behandling og rehabilitering i forhold til skadens alvorlighetsgrad er de samme i alle helseforetakene. Dette gjelder både i akuttfasen og rehabiliteringsfasen av forløpet.
ReHabiliteringsklinikken, Helse Bergen, er forløpseier med undertegnede som forløpsansvarlig.
Mandatet kom fra Helse Vest i 2016. Arbeidet startet vinter/vår 2017 med en kartlegging av dagens praksis, både regionalt og nasjonalt, og det fremkom tydelig at utfordringene var de samme uavhengig av geografisk lokalisasjon. Særlig ble det trukket frem at de lette og moderate hodeskadene hadde en tendens til «å falle mellom stolene» ved de ulike sykehusene.
Innføring av Regionalt pasientforløp for traumatisk hjerneskade i alle helseforetak i Helse Vest ble vedtatt juni 2021. Tilsvarende pasientforløp foreligger ikke per dags dato i den andre RHF-ene, og en ønsker med dette å dele pasientforløpet slik at arbeidet også kan komme andre RHF til gode. Forløpet er forankret i Nasjonal traumeplan og Regional plan for habilitering og rehabilitering, Helse Vest (2016-2020).
Pasientforløpet
Pasientforløpet starter når pasienten ankommer akuttmottaket og avsluttes når pasient er utskrevet fra sykehus og/eller har fått avsluttet ett. påfølgende poliklinisk oppfølging.
Det er satt opp 2 prosessmål:
- Pasienter med traumatisk hodeskade skal skåres med hensyn på GCS og risikofaktorer
(jfr. skandinaviske retningslinjer) så raskt som mulig og innen 30 min. etter ankomst til akuttmottak. -
Pasienter med funn på CT og/eller GCS<9, skal vurderes av spesialist ved rehabiliteringsenhet innen 72 timer etter at pasienten er ankommet akuttmottak (jfr Nasjonal traumeplan).
Vi har i tillegg hatt fokus på pasient-/pårørendeoppfølging og har lagt opp til regelmessige «informasjonspunkter» som innbefatter en sjekkliste med aktuelle temaer som kan tas opp. Dette for å sikre en fortløpende, god dialog med både pasient og pårørende.
I akuttmottak varsler traumeleder/mottakende lege umiddelbart nevrokirurg for planlegging av videre håndtering ved mistanke om alvorlig hodeskade (GCS<9). Nevrokirurg vurderer hvilken avdeling pasienten bør overføres til.
Kartlegging regionalt og nasjonalt avdekket at oppfølging av traumatisk hodeskade hos pasienter som ble innlagt på andre akuttavdelinger enn en nevrokirurgisk avdeling, fremsto som varierende. For å øke kvaliteten på utredninger, behandling og rehabilitering ble det utarbeidet følgende sjekkliste av tiltak som må vurderes uavhengig av hvilken avdeling pasienten tilhører:
- Send sekundærhenvisning innen 72 timer til lokal Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, om vurdering av rehabiliteringsbehov for å sikre tidlig oppstart av rehabilitering, jfr Nasjonal traumeplan.
- Følgende pasienter bør ta MR-undersøkelse ved hodeskade:
- Alle med alvorlig hodeskade (GCS 3-8)
- Bør vurderes ved moderat hodeskade (GCS 9-13)
- Bør vurderes ved diskrepans mellom CT-funn og klinikk (f.eks. lav GCS og
CT-funn som ikke forklarer dette)
- Dersom pasienten er vedvarende urolig eller forvirret, bør det iverksettes tiltak og vurderes utredning av posttraumatisk forvirringstilstand (PTF) jfr. egne rutiner.
For pasienter med større funksjonstap og medisinske problemstillinger vil det foreligge et behov for videre høyspesialisert rehabilitering ved Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering (AFMR). Det bør tilstrebes direkte overflytting fra akuttavdeling. I Helse Vest har Helse Bergen regionalt ansvar for rehabilitering av alvorlig traumatisk hjerneskade (GCS 3-9), ellers foreligger det lokal rehabiliteringsavdeling ved alle fire HF. Kontakt bør etableres allerede fra tidlig fase mellom akuttavdeling og AFMR. I tillegg anbefales det en tett dialog mellom regional og lokal AFMR; og videre med kommunehelsetjenesten i god tid før utskrivelse for best mulig pasientforløp.
Dersom det ikke er funn på CT caput, og det ikke foreligger behov for annen observasjon eller behandling, kan pasienten skrives direkte ut fra sykehuset og følges opp med en automatisert oppfølgings-SMS som viser til et oppfølgingsnotat på helsenorge.no. Alle ØH-pasienter som skrives ut fra sykehuset med diagnosekode S06X, S02.0, S02.1 eller S02.9, og som har vært innlagt under 48 timer vil automatisk få tilsendt en oppfølgings-SMS etter 24 timer og deretter 3 uker etter utskrivelse med nødvendig pasientinformasjon i etterkant av en hodeskade
Behovet for poliklinisk oppfølging må vurderes ved utskrivelse fra sykehus. Det anbefales henvisning direkte til poliklinisk vurdering ved hodeskadepoliklinikk 1-2 måneder etter akutt skade hos pasienter som har hatt posttraumatisk forvirringstilstand i over 1 time og/eller synlige skader på CT caput.
Utskrivende lege må vurdere om helsekrav til førerkort er oppfylt.
Oppsummering
Arbeidet med pasientforløpet har vært faglig svært spennende. Pasientforløpet involverer mange ulike avdelinger, spesialiteter og faggrupper; og også fire helseforetak med ulik lokal håndtering og organisering av diagnosegruppen.
Jeg håper at arbeidet vil komme til nytte ved andre RHF. Ta kontakt ved spørsmål; vi deler gjerne!
Marianne Wesnes (marianne.wesnes@helse-bergen.no)
Seksjonsoverlege, ReHabiliteringsklinikken, Helse Bergen
Litteratur:
- Nasjonal traumeplan; https://traumeplan.no
- Regional plan for habilitering og rehabilitering (2016-2020); https://helse-vest.no/seksjon/planar-og-rapportar/Documents/Regionale%20planar/2016%20-%20Regional%20plan%20for%20habilitering%20og%20rehabilitering%202016%20-%202020.pdf
- Sollid et al, Tidsskriftet 2008 Skandinaviske retningslinjer for prehospital vurdering av alvorlige hodeskader; https://no/2008/06/aktuelt/skandinaviske-retningslinjer-prehospital-handtering-av-alvorlige-hodeskader
- Skandinaviske retningslinjer for akutt håndtering av voksne pasienter med minimal, lett eller moderat hodeskade; https://no/2013/11/retningslinjer/skandinaviske-retningslinjer-akutt-handtering-av-voksne-pasienter-med-minimal
- Referanser for SMS innen 48 timer (Schneider 2017 Rest and treatment/ rehabilitation following sport-related concussion: a systematic review, Silverberg 2019 Advice to Rest for More Than 2 Days After Mild Traumatic Brain Injury Is Associated With Delayed Return to Productivity: A Case-Control Study).
- Rutiner for kartlegging og behandling av posttraumatisk forvirring (PTF)
https://handbok.helse-bergen.no/eknet/docs/pub/DOK59940.pdf
Se også tidligere nyhetssaker som berører samme tema: