Å havne i en førstehjelpssituasjon er en tøff opplevelse. Plutselig kan hverdagen bli et spørsmål om liv og død. Helse Stavanger tilbyr førstehjelpere gratis samtalehjelp!
Foto: Pexels
Når ambulansen har kjørt, står førstehjelperne igjen med mange tanker og spørsmål. Mange føler sterkt behov for å snakke om hendelsen, og trenger hjelp til å sortere tankene. Helse Stavanger tilbyr førstehjelpere samtale med erfarent helsepersonell. Tilbudet gjelder alle som har vært til stede eller utført førstehjelp på en bevisstløs person.
– I samtalen går helsepersonell sammen med førstehjelperen gjennom hendelsen og svarer på eventuelle spørsmål, skriver Helse Stavanger på sin nettside.
Tilbudet er gratis, og samtalen er underlagt taushetsplikt. Taushetsplikten gjelder selvfølgelig også for hva helsepersonell har mulighet til å fortelle om utfallet for pasienten. Det viktigste spørsmålet «Hvordan endte dette?» vil førstehjelperen i utgangspunktet derfor ikke få svar på.
– På grunn av taushetsplikten kan vi i utgangspunktet ikke gi ut informasjon om en konkret hendelse eller en konkret pasient. Dersom pasienten eller pasientens pårørende samtykker til det, kan vi likevel informere om pasienten har overlevd eller ikke, skriver Helse Stavanger videre på nettsiden sin.
– Vi kan også besvare eventuelle medisinske og tekniske spørsmål på et generelt grunnlag.
Ved en hjertestanshendelse der førstehjelperen senere får vite at pasienten dør, er det for eksempel viktig å vite at bare 1 av 6 hjertestanspasienter overlever.
Et tilbud for alle
Skyldfølelse, at de ikke ga tilstrekkelig førstehjelp, eller at det de gjorde var feil, er følelser mange førstehjelpere kjenner på etter førstehjelpshendelsen.
– For deg som ikke klarte å utføre førstehjelp, skal du vite at det ikke uvanlig av man blir handlingslammet i en akutt situasjon, fastslår Helse Stavanger.
En undersøkelse fra 2019 utført av Respons Analyse på vegne av Røde Kors, viser at mange føler seg så utrygge på å gi førstehjelp at de avstår. 307 av 1199 svarte at de ikke hadde turt å sette i gang med førstehjelp til en bevisstløs eller livløs person. (NRK, 2019)
– Det viktigste er at man prøver å gjøre det man kan. Det er også svært vanskelig å påføre noen alvorlige skade ved hjerte-lunge-redning.
NKT-studie: Førstehjelpere på stedet i 97% av tilfellene
Sammen med kolleger i Nord-Norge gjorde NKT-Traume en studie i ambulansetjenesten. I 18 måneder registrert første ambulanse på skadested om det var behov for førstehjelp, om det var noen på stedet som kunne gi førstehjelp og om den hjelpen som ble gitt var korrekt utført. Denne artikkelen finner du her.
Studien fant at det var førstehjelpere på stedet i 97% av tilfellene, og at villigheten til å yte førstehjelp var høy. En tredjedel av de som faktisk ga førstehjelp hadde opplæring.
– Vi fant at det var en klar sammenheng mellom opplæring og kvalitet på den førstehjelp som ble gitt. Undersøkelsen her kunne ikke si noe om hvorvidt førstehjelpen påvirket overlevelse eller langtidsfølger etter skaden, forteller Torben Wisborg, Professor ved Institutt for klinisk medisin, UiT.
Håkon Kvåle Bakke, førsteforfatter og anestesilege på UNN Tromsø sier:
– Det er oppløftende å se at langt de fleste tilskadekomne får den førstehjelpen de trenger. Jeg tror dette er et resultat av langsiktig og systematisk opplæring av befolkningen. Framover er det veldig viktig å få etablert hvilken effekt førstehjelp ved skade faktisk har på overlevelse og forløp.
Helse Stavanger tror at mange førstehjelpere vil dra nytte av å gjennomgå hendelsen med fagpersonell slik at de får hjelp til å sortere tanker og følelser.
Les mer om tilbudet på Helse Stavanger nettside her.
For samtale kan man ringe 903 66 529.