Øker bruk av turniké prehospitalt – i en sivil setting – overlevelsen hos pasienter med livstruende ekstremitetsblødninger? Morten Winberg og Kenneth André Eilertsen har gjennomført en systematisk litteraturstudie for å finne svar.
Artikkelen er forfattet av Morten Winberg og Kenneth André Eilertsen.
Turniké har vært en del av førstehjelpsopplæringen i Forsvaret i lengre tid. Det er et effektivt hjelpemiddel til å stanse ukontrollerbare blødninger i ekstremitetene ved eksempelvis penetrerende skader. Dette gjelder særlig i situasjoner der man har flere skadde eller miljøet rundt er så truende at en er nødt til å evakuere pasienten før videre behandling. Forskjellene i skademekanismer mellom militære og sivile situasjoner har blitt mindre. Gjennom de siste tiårene har Europa opplevd et stort antall terrorangrep og masseskade-situasjoner, blant andre Oslo/Utøya i 2011. Helsedirektoratet publiserte en rapport etter angrepene i 2011 hvor en av anbefalingene var å etablere oppdaterte nasjonale retningslinjer for bruk av turniké for politiet. I USA har det vært et økende fokus på tidlig blødningskontroll ved livstruende ekstremitetsblødninger. Der har myndighetene startet en kampanje de kaller «Stop the bleed». Denne har som mål at lekfolk og vitner til hendelser skal være i stand til å stoppe livstruende blødninger før medisinsk personell ankommer. Opplæring i bruk av turniké er en del av denne kampanjen da de mener det er livreddende.
Vi har gjennomført en systematisk litteraturstudie for å finne svar på dette. Målet med arbeidet var å danne et teoretisk rammeverk som kan brukes til å utvikle nye nasjonale retningslinjer for håndtering av livstruende ekstremitetsblødninger utenfor sykehus. Et omfattende litteratursøk ble gjennomført i januar 2019 hvor vi inkluderte studier med alle typer studiedesign publisert etter år 2000.
Søket fanget opp 3460 artikler, av disse ble 55 studier identifisert som relevante for vårt spørsmål. Artiklene var svært heterogene og hadde generelt lav kvalitet på grunn av studiedesign. Effekt på overlevelse var vanskelig å estimere da studiene hadde få relevante sammenligningsgrupper. Men selv om evidensgraden var lav så er de fleste studiene samstemte. Oppsummert indikerer studiene at bruk av turniké øker overlevelsen ved ukontrollerbare ekstremitetsblødninger hos sivile traumepasienter. Det ser også ut til å være få komplikasjoner forbundet med bruk av turniké. Komplikasjonene er hovedsakelig forbigående og ser ut til å være tett knyttet til applikasjonstiden. Applikasjonstid under to timer ser ut å være forholdsvis trygt hos ellers friske pasienter. Studiene viser at applikasjonstiden i urbane strøk er kort. Improviserte turnikéer ser ut til å være mindre effektive enn kommersielle og kan øke risikoen for venøs stase og paradoksale blødninger. I noen av studiene så man at turnikéer påsatt av lekfolk ble erstattet av trenede førsthjelpere (ambulanse og politibetjenter) når de ankom stedet. Dette skyldtes både feil plassering av turniké og bruk av improviserte turnikéer som ikke stanset blødningen. God opplæring av brukere, riktig utstyr og tidlig intervensjon før sjokk inntrer ser ut til å spille en viktig rolle.
Vår studie kan brukes som en del av materialet for å utarbeide oppdaterte retningslinjer for bruk av turniké for førstehjelpspersonell i Norge. Vår studie støtter retningslinjen som NKT tidligere har publisert: «…publikum og sivile førstehjelpere bør bruke direkte kompresjon og pakking, og ikke turniké. De grupper som skal kunne bruke turniké og opplæres i det, skal bruke kommersielle turnikéer, og om mulig unngå improviserte. Dette fordi disse ofte gir utilsiktet venøs avklemming og liten eller ingen effekt på arteriell blødning.»
Vår studie viser at det er forsvarlig å ha turniké som back-up når kompresjon og pakking ikke fungerer eller kan gjennomføres. Vi mener at alle ambulansearbeidere, politibetjenter og brannmenn bør trenes jevnlig i bruken av turniké på lik linje med annen førstehjelpstrening.
Les også relaterende artikler:
Presisering av prosedyren «Livreddende førstehjelp ved penetrerende skader – blødningskontroll»
Livreddende førstehjelp ved penetrerende skader – blødningskontroll
Prehospital håndtering av ekstremitetsskader.
Anbefaling vedrørende bruk av turniké – kortversjon
Anbefaling vedrørende bruk av turniké – langversjon
Om forfatterne
Morten Winberg og Kenneth Eilertsen er medisinstudenter på siste året ved Universitetet i Oslo. Begge har flere års bakgrunn fra Forsvaret, med blant annet sanitetsutdanning. Winberg jobber deltid ved Oslo Skadelegevakt.