Statens havarikommisjon for transport (SHT) undersøker de mest alvorlige trafikkulykkene i Norge. Sammen med landets fremste medisinske ekspertise på akutte skader etter trafikkulykker, har de sett en økning av såkalte bilbelteskader de siste årene.

– Ved å undersøke beltet etter en kollisjon i høy hastighet, kan vi se om beltet har vært riktig brukt, forteller Rolf Mellum, avdelingsleder ved Statens havarikommisjon for transport.

Rolf Mellum

– SHT ser i sine undersøkelser at flere får skader etter feil beltebruk. Når vi samholder det med skadene på personene, ser vi også at feil beltebruk ofte gir svært alvorlige skader.

– Det som skjer når beltet sitter for høyt i forbindelse med kollisjon, er at kraften forplanter seg over bekkenringen og inn på det myke i buken hvor alle organene kan bli skadet. Det kan forplante seg så dypt at man kan få skader på selve ryggraden. Dette er da betydelige og til dels kompliserte skader, forteller Tina Gaarder, avdelingsleder ved avdeling for traumatologi på Ullevål sykehus

Tina Gaarder

Traumesenteret ved OUS Ullevål har behandlet et 40-talls slike bilbelterelaterte skader de siste ti årene. De frykter at mørketallene er høye.

– For å øke kompetansen til fagmiljøene som driver med skadebehandling, har vi igangsatt et arbeid for å beskrive og se på den type skader som forårsakes av feil setebeltebruk, forteller Gaarder.

Se videoen over for mer informasjon om bilbelteskader og hvordan det arbeides for å øke kompetansen i fagmiljøene.