Hvert år oppsøker cirka 600 000 mennesker lege på grunn av en skade. Dette koster helsevesenet store summer. Samtidig vet vi at mange ulykker kan forebygges, ofte med enkle midler. Unngåtte ulykker vil frigi ressurser i helsevesenet, og befolkningen kan spares for unødvendige lidelser.
Skrevet Av: Tina Hveem Vislie, kommunikasjonsrådgiver Skadeforebyggende forum
Skafor er en ideell medlemsorganisasjon. Vi synliggjør konsekvenser av skader og verdien av forebygging i et bredt samfunnsperspektiv, samt gir råd og veiledning om forebygging.
Vår rolle er å være en brobygger. Vi samler ulike aktører på feltet og sprer kunnskap der vi kan, og der vi har den.
Vi har fem prioriterte innsatsområder:
- Sikkerhet for barn og unge
- Sikkerhet for eldre
- Drukningsforebygging
- Innhenting og bruk av skadedata
- Lokalt skadeforebyggende arbeid
Hjemme best?
Gjennomsnittlig vil cirka 1600 mennesker oppsøke lege hver dag pga. en ulykke. De fleste ulykker skjer i hjem- og fritidssektoren, og en tredel av alle personskader oppstår i hjemmet. Størst er andelen for dem som tilbringer mest tid der, altså barn og eldre. Fallskader er den hyppigste skadetypen.
Folkehelseinstituttet sin rapport «Skadebildet 2019» slår fast at hjemmeulykker øker kraftig med alder, og særlig blant kvinner.
Samarbeidsarenaer
For å kunne utøve vår rolle som brobygger har vi bl.a. opprettet ulike fagråd. I tillegg holder vi nettverksmøter og temaseminarer. Fagpersoner i kommuner og organisasjoner over hele landet, og internasjonalt, deltar i samarbeidet og bidrar med kunnskap.
Inneværende periode har vi prioritert å jobbe med forebygging av fallskader, hjemmeulykker og drukning.
I 2019 lanserte vi, sammen med vårt Drukningsforebyggende råd, en nasjonal kampanje mot drukning og inviterte norske kommuner til å bli med i en landsomfattende dugnad mot dødsfall i og ved vann.
Brann på agendaen
De neste tre årene vil vi også jobbe mer med brannforebygging for dem som trenger det mest. Mange som omkommer i brann mottar tjenester fra kommunen og tilhører en risikoutsatt gruppe.
Sammen med Helsedirektoratet og Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) jobber vi nå for å få til bedre samarbeid mellom brannvesenet og helsetjenestene i kommunene. Vi har ansatt to «nasjonale pådrivere» som skal støtte kommunene med dette arbeidet, og motivere til samarbeid og innsats.
Lokalt arbeid
Gjennom konseptet «Trygge lokalsamfunn» (TL) motiverer vi kommuner over hele landet til å prioritere skadeforebygging som en større del av sitt folkehelsearbeid.
TL er en godt utprøvd modell og metode som hjelper kommuner med å jobbe systematisk for trygghet for sine innbyggere. Folkehelseloven pålegger allerede kommunene å jobbe med skader og ulykker, og TL-modellen er et nyttig verktøy for å komme i mål med dette.
Hver kommune velger sin måte å være et «trygt lokalsamfunn» på. Det viktigste er at det jobbes tverrsektorielt – dette sikrer forankring i hele kommunen – og etter et livsløpsperspektiv.
Kommunene velger sine prioriterte innsatsområder selv. I Bærum kommune har de bl.a. fokus på drukningsforebygging, mens i Harstad kommune har de jobbet mye med å forebygge skoldingsskader hos barn. Alle kommuner vi samarbeider med har fallforebygging høyt på sin agenda.
Resultater fra arbeidet
Skafor har arrangert flere hundre seminar og temamøter om skader, ulykker og forebygging. Vi har også gjennomført en rekke nasjonale samarbeidsprosjekter innenfor ulike temaer, bl.a. fallforebygging hos eldre, Risikorydding i hjemmet og kampanjer for barnesikkerhet og drukningsforebygging.
Vi har bidratt til kunnskapsutvikling og kompetanseheving gjennom nettverksbygging, artikler, innlegg på fagmøter og informasjon på nett og i sosiale medier.
Som aktiv deltaker i europeiske og internasjonale nettverk og samarbeidsprosjekter, henter vi impulser utenfra og setter egne aktiviteter og tiltak i en større sammenheng.
Kontakt
Ønsker din organisasjon å bli medlem, vil dere samarbeide med oss eller bare vite mer? Ta kontakt på post@skafor.org eller les mer på www.skafor.org.