Av Nina Ø Thorvaldsen

Retningslinjen «Stabilisering av columna fra skadested til avklaring» ble publisert i 2016 som en nasjonal retningslinje for behandling av voksne traumepasienter med potensielle nakke-rygg skader. De potensielt skadelige effektene av nakkekrage og immobilisering på backboard førte til at pasientene fikk forskjellig behandling avhengig av hvor de befant seg i landet.  I samarbeide med Nasjonalt nettverk for Fagprosedyrer ved Kunnskapssentret (nå kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet) satte NKT-T ned en tverrfaglig arbeidsgruppe som utviklet nevnte retningslinje etter AGREE (Appraisal of Guideline Research & Evaluation) sine krav og metoder.

Denne arbeidsgruppen presenterte sin anbefaling i april 2016. Gruppen besto av 8 personer (se boks).

Som et ledd i min masteroppgave ble det 18 måneder etter publisering sendt ut en nasjonal spørreundersøkelse gjennom NAKOS-portalen for å se hvor mange av de som jobber prehospitalt som hadde tatt i bruk retningslinjen. Av 5500 i ambulansetjenesten var det 938 som svarte på undersøkelsen: 496 bekreftet at de hadde kjennskap til retningslinjen og 319 at de hadde brukt retningslinjen i sitt arbeid. De som hadde kjennskap til retningslinjen men ikke tatt den i bruk ble spurt om hvorfor (flere svar var mulig). Tre kategorier pekte seg ut: 1) de hadde ikke vært på hendelser hvor det var behov for å bruke retningslinjen 2) de hadde ikke fått nok trening til å utføre retningslinjen 3) retningslinjen var ikke implementert i tjenesten de jobbet.

Man kan bare spekulere i hvorfor ikke alle landets ambulansetjenester hadde implementert denne kunnskapsbasert retningslinje 1,5 år etter publisering, oppgaven gir ikke noe svar på dette. Oppgaven forteller heller ikke hvordan retningslinjen er blitt implementert lokalt, men jeg tillater meg å påstå at det er vanskelig for prehospitalt personell å ta i bruk en praktisk retningslinje i en reelle pasientsituasjoner etter å ha fått den presentert, lest igjennom den eller tatt et e-læringskurs – men uten å ha fått praktisk trening. Simulering og trening er egnet for implementering og kan bøte på mangelen av reel erfaring, men synes å være lite brukt i ambulansetjenestene rundt om i landet. Les hele artikkelen på SJTREM: Implementation of new guidelines in the prehospital services: a nationwide survey of Norway